Vernisajul expoziției de sculptură în sticlă Introspecții/Extrospecții de Alexandra Mureșan la Biblioteca Orășenească și Județeană „Somogyi Károly” din Seghedin

Joi, 16 iunie 2022, de la ora 18.00 Filiala Seghedin a ICR Budapesta împreună cu Biblioteca Orășenească și Județeană „Somogyi Károly” din Seghedin prefațează la sediul acesteia Anul Internațional al Sticlei și viitoarele colaborări ICR Budapesta – MOME – Institutul Ferenc Liszt din București prin expoziția-semnal Introspecții/Extrospecții de Alexandra Mureșan. Astfel, holul principal al bibliotecii, un spațiu de mare vizibilitate va oferi publicului ocazia de a se întâlni cu câteva dintre cele mai reprezentative creații ale artistei plastice originare din Cluj.

Lector universitar doctor la Universitatea de Artă și Design din Cluj, Alexandra Mureșan (n. 1985) a început să lucreze cu sticla în urmă cu 10 ani, acumulând experiență în acest domeniu pe parcursul studiilor de licență, master și doctorat, în cadrul departamentului de Ceramică-Sticlă-Metal al aceleiași Universități. În 2013 a primit, în Germania, Premiul Jutta Cuny Franz Memorial Award pentru tineri sticlari. Creațiile sale au fost și sunt vizibile în diverse expoziții atât în țară cât și peste hotare. Studiile în domeniul filosofiei, anterioare incursiunii în arta sticlei și finalizate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj au avut de asemenea un impact puternic asupra dezvoltării gândirii sale creative.

„Parafrazându-l pe Andre Malraux, eu cred că secolul XXI va fi un secol al sticlei sau nu va fi deloc. Iar asta, pentru că sticla stă sub semnul transparenței, ca și democrația. Ca și iubirea. Dar, cum spunea un poet român, „transparența e doar semnul că Dumnezeu îngăduie vedere, nu că o garantează.”

Garantul privirii în afară este privirea înlăuntru. – Alexandra Mureșan