Solo Show: Iulian Bisericaru

Curatoare: Marie Maertens
Artist invitat: Romain Poirier

Lansare catalog Iulian Bisericaru
Artist – curator talk: Iulian Bisericaru, Marie Maertens și Cristina Stoenescu


Vernisaj mâine, 25 mai, 19:00
25.05 – 21.05.2022


Popa Soare 26, București

www.ancapoterasu.com 

Vă invităm la dublul-eveniment de vernisaj și lansare de catalog a artistului Iulian Bisericaru (b. 1987, Sibiu). Expoziția, intitulată „Zoom In, Zoom Out”, curatoare Marie Maertens, este realizată în colaborare cu artistul invitat, compozitorul Romain Poirier.
”Pentru noua sa expoziție la galeria Anca Poterașu, Iulian Bisericaru aprofundează reflecțiile sale despre natură și ecologie, legate de invazia urbanismului și de fantomele post-industrialismului. Cum poate vegetalul, după anumite dogme ideologice și un capitalism fanatic, să își redobândească drepturile? Care este, la mult timp după romantism, raportul dintre natură și cultură? Pictorul observă, compune, reproduce, imaginează, sublimează… propunând perspective de ansamblu, idealizate sau nu, înainte de a se apropia pentru a transforma vegetația într-un subiect infinit, pentru ca apoi să se detașeze din nou de ea…
[…]

Fără vreun scenariu impus, operele din expoziție sunt însoțite de o compoziție a producătorului francez Romain Poirier, care în cadrul proiectului Niamor a compus We Are the Rest of Mankind… Lucrând în general cu cineaști și confruntându-se pentru prima dată cu mediul picturii, muzicianul a creat o piesă de sunet minimalistă și intensă, evoluând în mod continuu din neant în psihedelic, pentru a însoți vizitatorul într-o nouă formă de călătorie, de rătăcire.” – fragment din textul curatorial Marie Maertens: 

Cu ocazia vernisajului „Zoom In, Zoom Out”, vă invităm la lansarea oficială a primului catalog de artist Iulian Bisericaru, intitulat „Construcție fantastică sau fantezie productivă” [Fantastic Construction or Productive Fantasy] cu texte de Liviana Dan, Marie Martens și Cristina Stoenescu, design realizat de Eduard Constantin.

Iulian Bisericaru (n. 1987) trăiește și lucrează în Sibiu, România. Recent, și-a susținut teza de doctorat la Universitatea de Arte și Design din Cluj cercetând prin pictură conexiunile dintre ecologie și teorii arhitecturale utopice. Artistul creează compoziții complexe unde exprimă tensiunile dintre mediul natural și antropic în contexte figurative și abstractizări lirice. Influențele romantice germanice rezonează puternic în picturile lui Iulian Bisericaru, inspirat în același timp și de pictura americană a anilor ’70. În timp ce pictura sa timpurie este modelată de școala de artă clujeană, artistul și-a extins aria de interese tematice pentru a da curs propriilor compoziții picturale. Ecranele de culori luminoase și surprinzătoare se reunesc în mai multe limbaje vizuale într-o compoziție eterogenă. În seriile sale recente, Iulian Bisericaru explorează în mod ludic referințele sale la expresionismul abstract, în special inspirate de lucrările Richard Diebenkorn, Motherwell, sau Gerhard Richter.

În 2022, artistului i s-a oferit un grant pentru o rezidență virtuală organizată de Alianța Academiilor de Artă, la inițiativa Akademie der Künste, Berlin. Iulian Bisericaru a participat la prestigioase rezidențe artistice internaționale, precum Cité Internationale des Arts, Paris (2019) sau Rezidența Internațională din Aschersleben (2018). În 2012 Iulian Bisericaru a fost nominalizat pentru premiul Start Point și este laureat al premiului Expomaraton. Lucrarea sa intitulată „Diebenkorn Background” (2016) a fost publicată pe coperta publicației italiene La Lettura – Corriere dela Serra în iulie 2017. În mai 2022 este publicată prima sa carte de artist.
Producătorul de sunet și compozitorul Romain Poirier creează compoziții originale pentru filme de ficțiune și documentare. În 2014, el a co-fondat studiourile Mer-Noir, ce i-au permis să aprofundeze un proces liber și radical de creație în modul în care compune și produce muzică. El acompaniază artiști, directori și muzicieni în producția de piese, incluzând performance, și dezvoltă proiecte precum cel al trupei de noise extrem Uzhur al radio-collective Scalarstation.
_____________________________
Sponsor principal: OMV Petrom
Parteneri: Institutul Francez din România, Conceptual Lab by Theo Nissim
_____________________________
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul este un proiect co-finanțat de AFCN și nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.
Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.