Adrian Buda (Grafică, an III) – Topografierea unei amintiri / Maria Brîneț (Sculptură, anul III) – Lada de zestre

Cea de-a zecea ediție a competiției de proiecte expoziționale individuale Expo Maraton 2022, va debuta marți, 03.05.2022, ora 19.00 în Galeria Casa Matei din cadrul UAD Cluj-Napoca, cu prima întâlnire expozițională în care publicul va putea vedea lucrări semnate de Adrian Buda, grafică, anul III și Maria Brîneț, sculptură, anul III.  Expo Maraton 2022 este organizat de Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Galeria Casa Matei, Asociația Universitart a UAD Cluj-Napoca și ASUAD cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și a Consiliului Local.

Potrivit tânărului artist Adrian Buda, proiectul său, Topografierea unei amintiri,  urmărește refacerea și retrăirea unei amintiri. Expoziția se construiește pe un dialog cu amintirile și pe scufundarea privitorului într-un alt spațiu temporal. Tehnica în care sunt realizate lucrările tânărului Adrian Buda este xilogravura, care nu e aleasă întâmplător, ci se află în strânsă legătură cu subiectul. Proiectul aduce în fața privitorului și o serie de obiecte ready-made, obiecte personale care au aparținut bunicii graficianului.

Proiectul Lada de zestre, semnat Maria Brîneț, s-a născut din încercarea de arhivare a obiectelor care fac parte din universul familial și al obiectelor moștenite care au o legătură  strânsă cu dezvoltarea ca individ, cu parcursul până în prezent al tinerei sculptorițe. Toate lucrările din această serie reprezintă obiecte emblematice care au puterea de a evoca prin sensul lor și prin obiectul desemnat, un spațiu, o epocă, o categorie socială. Proiectul expozițional se dorește un declanșator emoțional cognitiv – afectiv cu directe implicații si referințe pentru generațiile de după anii 2000.

Marele premiu al competiției din acest an va consta într-o vizită de documentare la Bienala Internațională de Artă Contemporană de la Veneția și se va desemna pe baza voturilor publicului.

Galeria Casa Matei vă așteaptă să participați la evenimentele lunii mai și să decideți câștigătorul marelui premiu.

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și a Consiliului Local

Sponsori: Cofetăria Petrișor, Domeniile Averești

Parteneri: Centrul Cultural German Cluj, Institutul Francez Cluj-Napoca, Institutul Polonez din București, Fundația Transilvania Trust, Galeria Quadro, Matca Art Space, White Cuib, Viewing Room, Fundația Interart Triade Timișoara, Galeria Sector 1 București, Galeria Laborna București

Parteneri media: Modernism.ro