13 aprilie – 15 mai 2022

Muzeul Național de Artă al Moldovei

Olga Orlova este reprezentanta generaţiei de artişti plastici din anii 60 ai secolului trecut, contemporană cu Mihail Grecu, Valentina Rusu-Ciobanu, Igor Vieru, dar creaţia şi operele sale se disting cardinal de tendinţele artistice ale acestor generaţii. De la început şi până în prezent, autoarea a rămas fidelă unei abordări picturale, unei realităţi, învăţate în timpul studiilor, similare celor predate de cunoscutul pedagog Ivan Hazov. Creaţia artistei a emanat o unicitate organică, indiferent de genul abordat, cel al unei evoluţii plastice uniforme, în care coloritul devine însemnul personal al artistei.

Artista este considerată ca fiind o portretistă remarcabilă, în operele căreia chipurile umane sunt redate printr-o abordare monumentală, emanând o frumusețe estetică și o profundă încărcătură psihologică a modelului. „Pictoriţa nu recurge la atribute exterioare, nici la asemănarea fotografică, o interesează mai mult caracterul şi, având o fină intuiţie, autoarea găseşte pentru fiecare chip o tratare individuală, firească.” Ludmila Toma, Dr.în studiul artelor.

Olga Orlova s-a născut la Bender, pe 19 august 1932. În 1951 a absolvit Şcoala de pictură „I. Repin” din Chişinău, în clasa profesorului I.S.Erșov. Prima expoziţie personală a fost organizată în anul 1953 la Chişinău, iar din 1960 este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. În perioada 1962-1963 și 1969-1975 activează în calitate de profesor la Colegiul de Arte Plastice Al. Plămădeală. După debutul său din 1953, artista a participat la peste 100 de expoziţii colective organizate de Ministerul Culturii și UAP din Moldova în ţară, dar şi în străinătate: Bulgaria , Rusia, Estonia, Ucraina, Azerbaidjan, Letonia, Canada, Armenia, Germania, Kazahstan etc. Olga Orlova a organizat mai multe expoziţii personale: Galeria de Artă din Tiraspol (1974) ; Cahul (1974) ; Casa Filmului, Chișinău (1990); Muzeul Naţional de Artă al Moldovei (2002); Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru” (2013); Biblioteca Națională a Republicii Moldova (2017); Centrul Expozițional C. Brâncuși (2018).