În filosofie, teoria sistemelor, știință și artă, emergența are loc atunci când se observă că o entitate are proprietăți sau comportamente străine de părțile sale constituente, acestea manifestându-se doar atunci când părțile interacționează într-un tot mai larg.

Stare de Emergență

Curatoriat de Lesia Kulchynska

Expoziție de grup, cu artiștii Kateryna Aliinyk, Katya Buchatska, Dasha Chechushkova, Zhanna Kadyrova, Borys Kashapov, Maria Kulikovska, Katia Libkind, Kateryna Lysovenko, Roman Mykhailov, Stas Turina, Tamara Turliun, Vitaliy Yankovy și Max Zatsarinny

 

Vernisaj: 14 Aprilie 2022 | 18:00-22:00

cu performance de Maria Kulikovska @ 20:00

 

Galeria Catinca Tabacaru

Calea Giulești 14, etaj 3, Bucharest [locație nouă]

Galeria Catinca Tabacaru este încântată să anunțe o nouă expoziție, intitulată Stare de Emergență, curatoriată de Lesia Kulchynska. Expoziția aduce în prim-plan 13 artiști contemporani ucrainieni, dintre care 8 încă locuiesc în Ucraina și 5 s-au relocat în Europa din primele zile ale atacului rusesc, pe 24 februarie 2022.

Ucraina se află acum în stare de urgență și de pericol extrem. Viața obișnuită de zi cu zi nu mai este posibilă, iar principiile după care aceasta se desfășura nu mai sunt aplicabile. Cursul firesc al vieții a ieșit din matcă. Nimic nu este previzibil, nimic nu este stabil, nimic nu este garantat. Într-o situație de o asemenea urgență, viața nu mai este un drept inalienabil, ci un privilegiu, sau chiar un miracol. Legăturile umane nu mai sunt o chestiune de confort, ci un sistem care ne ține în viață. Dragostea nu mai ține de alegere, ci devine o datorie. În timp ce realitatea se prăbușește, creația este legea supraviețuirii. În fiecare nouă zi a acestui război trebuie să concepem drumuri noi în locul celor distruse și să găsim alte puncte de sprijin în locul celor zdrobite sau pierdute. Cu fiecare nouă zi de război suntem nevoiți să ne imaginăm un nou viitor, dar și un nou prezent, în locul acestuia, făcut fărâme.

Noi propunem să credem în legea conservării energiei. Tot ce a fost distrus cu violență se transformă în ceva nou, proaspăt, neașteptat de frumos și de puternic. Din rămășițele ordinii devastate, noi constelații fragile se nasc fără întrerupere. Ele trebuie hrănite și protejate.

Cu această expoziție, produsă în plină stare de urgență, dorim să vă facem să simțiți vibrațiile unei emergențe fără precedent. Vrem să vă facem să vedeți Ucraina ca un spațiu în care, printre rămășițele unei realități distruse, cresc lăstarii unei noi lumi. În ciuda ororilor războiului, scena de artă din Ucraina se dezvoltă în continuare prin inițiative proaspete, idei noi și practici de solidaritate. În contextul situației alarmante privind prezervarea moștenirii culturale ucrainiene, Catinca Tabacaru și Lesia Kulchynska se concentrează asupra comunității de artiști emergenți.

Stare de Emergență constituie una din primele expoziții contemporane de acest tip, aducând în prim-plan voci de pe teritoriului Ucrainei, aflate în plin conflict, în speranța că reprezintă doar începutul unor inițiative similare prin care artiștii își demonstrează nestăviliți reziliența prin artă.

 

14 Aprilie –  9 Iunie, 2022

Joi- Sambata | 2-7pm și cu programare

Galeria Catinca Tabacaru

Calea Giulești 14, etaj 3, București, Romania