Ekphrasis

Visual Music     Performance

Constantin Rusu – artist visual

Ștefan Diaconu – flaut

Invitat: Daria Tofănescu – flaut

Va invitam sambata, 2 martie 2019, incepand cu orele 19:00 la vernisajul “Ekphrasis. Visual Music” Expozitia continua seria de evenimente din cadrul proiectului ETAJ – artist run space, de pe strada George Enescu, nr 43, etaj 1.

Ekphrasis este un termen care provine din greaca veche, „εκφραζειν” însemnând a merge până la sfârșit. Dacă în antichitate termenul făcea referire la „evocarea însuflețită a unui subiect dat”, sensul modern al acestuia evocă un procedeu prin care un mijloc artistic relaționează cu alt mijloc artistic, în încercarea de a releva și descrie esența și forma operei de artă.

Ekphrasis ne pune în față o relație bazată pe sinergie. Astfel, o opera de artă este transpusă într-un alt mediu artistic generând un impact mai mare. Artiștii folosesc acest procedeu pentru a crea reflecție, pentru a pune în lumină ceea ce omul nu a perceput prin mijlocul artistic inițial de reprezentare a operei de artă. Se urmărește dezvoltarea și intensificarea înțelesurilor acesteia.

Muzica presupune şi generează mişcare şi vibraţie. Gestul artistului dă conţinut vibraţiei, imprimă sens mişcării. Muzicianul coboară acolo unde conţinutul devine muzică.

Imaginea presupune şi generează mişcare şi vibraţie. Aceasta inseamnă mai mult decât aparentul vizibil, presupune fenomene inexplicabile şi incuantificabile. Sunt infinite straturi şi structuri care animă o lucrare de artă vizuală, ce ţin de factorii generatori ai acesteia şi de oamenii care percep.

Sinergia dintre muzică și arta vizuală este catalizatorul experimentului Ekphrasis, procesul desfășurării implicând o dezvoltare simultană și întrepătrunsă a acestor două planuri: muzica și arta vizuală.

Ștefan Diaconu a construit un recital de flaut în cadrul căruia va interpreta, alături de Daria Tofănescu, piese muzicale din diferite perioade istorice, de la Preclasic la Contemporan. Compozitorii care vor fi interpretați sunt Johann Sebastian Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Carl Joachim Andersen, Johannès Donjon, Claude Debussy, Dinu Lipatti, Doina Rotaru și Katherine Hoover. Muzicienii vor expune diverse moduri de interpretare la flaut, care corespund diferitelor perioade istorice pe care le abordează. Ei vor recrea, prin sunet, un istoric al evoluției instrumentului.

Constantin Rusu folosește un sistem de notaţie care are la bază Săgeata ca semn grafic, pentru a genera imagine. Folosește acelaşi semn grafic pentru a transpune muzica în desen, cu tuș negru pe alb. Recitalul muzical va inspira o serie de desene, fiecare desen corespunzând unei piese interpretate de muzicieni. Gesturile muzicienilor își vor găsi rezonanţă în gestul plastic ce va genera desenul.

Linia este un punct în mişcare. Săgeata relevă privitorului sensul mişcării, pe lângă rezultatul acesteia. Semnul săgeţii dă concreteţe fenomenului, însufleţeşte reprezentarea grafică a mişcării punctului.

Gestul este intervenţia omului în timp. Gestul muzicianului și gestul artistului vizual, prin care se generează conținut artistic, se întâlnesc și sunt însuflețite de o esență comună.