DIFERENȚA SPECIFICĂ / THE SPECIFIC DIFFERENCE 
Artist: Zoița Delia Călinescu
Curatoare/Curator: Olivia Nițiș
7-20 Aprilie/April 2022
Vernisaj/Opening: 7 Aprilie/April, 7 PM.
ALERT studio: Mircea Vulcănescu 2-4, București


Termenul definit este o specie căreia i se precizează genul proxim și diferența specifică. Definiția este operație logică și procedeu conceptual. 
Diferența specifică reprezintă trăsătura caracteristică unei noțiuni care o deosebește de celelate noțiuni cuprinse în genul ei proxim. Zoița Delia Călinescu optează pentru un termen asupra căruia intervine într-un proces de reconstrucție și personalizare limitat emoțională. A cădea și formele sale verbale devin sugestive pentru o radiografie a prezentului personal și colectiv interpretată la rece, păstrând rigoarea și structura de dicționar, cu inserții treptate din poezie, filozofie și literatură care oferă multiple sensuri și variații semantice. Îmblânzirea pocesului se face prin dispariție treptată, textul dispare, hărtia fiind în același timp suport pentru o memorie fragilă. Interesul conceptual al artistei este de a-și exprima propriile căderi într-o formulă controlată, structurată și serială, cât și de a defini o realitate cu care ne confruntăm la nivel individual și colectiv.
În ultimii ani au căzut peste noi o pandemie și un război în Europa. Cu toții știm ce înseamnă să cazi. E un moment de reflecție, despre noi și despre ceilalți.