Expoziția: Nichita azi. Expoziție bibliofilă Mircia Dumitrescu
Locul de desfășurare: Muzeul de Artă Contemporană, str. Tribunei, nr. 6
Vernisaj: vineri, 1 aprilie 2022, ora 15:00
Curator: dr. Alexandru Constantin Chituță
Parteneri: Academia Română, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu
Sponsori: Șerban și Asociații, Societate civilă de avocați, Hotel Ramada Sibiu

Muzeul Național Brukenthal invită publicul la un moment artistic dedicat poetului Nichita Stănescu. Academicianul, artistul și profesorul Mircia Dumitrescu a ilustrat o mare parte din opera lui Nichita Stănescu. Au fost prieteni și s-au admirat reciproc. Nichita Stănescu i-a dedicat 33 de poeme și un Decalog, iar Mircia i-a dăruit din lucrările sale. Expoziția de la Sibiu pune în prima plan cartea-obiect intitulată Nichita azi. Astfel în anul 1982, Mircia Dumitrescu a realizat o operă cu totul neobișnuită: o carte cu dimensiuni spectaculoase, 40 cm/2 m, care poate fi admirată doar dacă o parcurgi de la un capăt la celălalt. S-au făcut doar unsprezece exemplare din această minunată lucrare, niciunul dintre ele nu a fost vândut, toate au fost dăruite. Conform dorinței artistului, în urma expoziției organizată în anul 2021 la Muzeul Național Brukenthal, un exemplar din această carte va fi donat Muzeului sibian.

Mircia Dumitrescu este un artist plin de forță și energie creatoare, dedicat gravurii. A îndrumat generații întregi de artiști cărora le-a câștigat admirația și recunoștința. E un artist profund care își găsește echivalentul în maeștrii trecutului. În anul 2021, cu prilejul aniversării a 80 de ani, a realizat 4 expoziții în țară, dintre care una la Muzeul Naţional Brukenthal. În anul 2021 Președintele României Klaus Werner Iohannis l-a decorat cu Steaua României.
Vernisajul expoziției va fi deschis de un recital extraordinar susținut de renumitul muzician Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius Elder-Voicu urmat de un recital de poezie susținut de actrița Mariana Mihu-Plier, de la Teatrul Național Radu Stanca.