Eidos sau când ideea trece în formă

Locatie: Hangar F, str. Atelierului Nr.12 , Alba Iulia

https://goo.gl/maps/L2tAY3ZeRYKNFirU8

46.100028518984, 23.604462697709437

Pagina Hangar F: https://www.facebook.com/hangaru

Insta Hangar F: https://www.instagram.com/galeriahangarf

Instagram Alexandru M Budes: https://www.instagram.com/alexmbudes

Facebook event: https://www.facebook.com/events/324486566136074?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22page%22%7D]%7D

Opening: 08.01.22 @ 5 / 9 pm

Vorbește în deschidere D-na Doina Hendre Biro

Eidos sau când ideea trece în formă

08.01.2022 – 20.02.2022

Alexandru Mihai Budeș

Pornind de la mecanismul gândurilor, al ideilor, am putut observa o fragilitate ce le caracterizează. Există un pericol omniprezent manifestat fie prin uitare, prin influența factorilor exteriori conștinței noastre, al nesiguranței personale ș.a.m.d, ce poate altera sau chiar spulbera ideile, blocându-le accesul spre țintă.

Potrivit Teoriei Formelor lui Platon, lumea fizică nu este la fel de reală sau adevărată ca cea a Formelor sau a Ideilor atemporale, absolute și neschimbabile (de la termenii interschimbabili de eidos [εἶδος], “formă vizibilă”, și idee [ἰδέα]). Acestea sunt esențele non-fizice ale tuturor lucrurilor, iar  ceea ce cunoștem noi, obiecte și materie a lumii pământești se reduce la imitații, fiind doar umbre ale acestora.

În viața de zi cu zi ne confruntăm adesea cu idei similare (în sensul de concepte mentale), iar în domeniul artei acesta ridică una dintre cele mai complexe probleme. Unicitatea, una dintre cele mai apreciate caracteristici ale obiectului sau actului artistic, este și cea mai grea de obținut, dacă nu chiar imposibil în momentul actual, paralele (voite sau neintentionate) există mereu.

Extrapolând, putem considera că pentru fiecare idee (gând) există o Formă ideală, ce o caracterizează pe ea și toate gândurile asemnătoare. Atunci unicitatea constă tocmai în calitatea sa de umbră, de imitație, de abatere de la Forma ideală.

—————-

Alexandru Mihai Budeș (n. 1992) este un artist vizual român provenit din Alba Iulia și stabilit în Berlin. Născut într-o familie de artiști, a studiat mai întâi arhitectura la liceu, ulterior urmând studiile în Facultatea de Istoria și Teoria Artei la Universitatea Națională de Arte din București. Tot aici a continuat cu un master în Facultatea de Arte Plastice, Secția Sculptură, terminând cu o bursă în străinătate la Hochschule der Bildenden Künste Saar, Saarbrücken, Germania, în departamentul Fine Arts.

În 2019, a participat la o rezidență în Cité internationale des arts, Paris, oferită de Institutul Cultural Român prin bursa ”Brancuși”. Recent a fost selectat de Senatul Departamentului de Cultură și Departamentul de Cultură European pentru o  bursă de schimb cultural – Istanbul (Martie-Mai 2022).

Alexandru este în primul rând un povestitor. Atingând elemente biografice, teșe împreună: fapte, istorie, mitologie, observații și parelele trasate între culturile întâlnite, elemente de literatură și conversații, sentimente umane și stări de spirit – care interoghează diferite aspecte ale realității comune și personale, ale conștiinței și subconștientului.

Trecutul său divers modelează baza practicii sale artistice care conectează, transformă și operează dincolo de granițele diferitelor medii, genuri și discipline artistice.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.