Anul 2021 înseamnă, pentru Centrul Ceh din București, aniversarea a 40 de ani de la înființare. Pentru a marca această sărbătoare, sunteți așteptați la expoziția „Timp de 40 de ani”, ce prezintă istoria și evoluția unuia dintre cele mai îndrăgite institute culturale din România. Vernisajul are loc pe 9 decembrie 2021, de la ora 18:00, iar expoziția va putea fi vizitată ulterior până pe 28 ianuarie 2022.

Expoziția „Timp de 40 de ani” reunește imagini și obiecte din arhiva Centrului Ceh și oferă vizitatorilor o călătorie audiovizuală interactivă prin perioadele mai mult sau mai puțin cunoscute publicului. Acesta va avea ocazia de a înțelege mai bine parcursul diplomatic și cultural al unei astfel de instituții și modul în care factorii socio-politici au influențat relațiile dintre Cehia și România. Expoziția aduce și o doză de nostalgie pentru vizitatorii familiarizați deja cu evenimentele Centrului Ceh din ultimii 15 ani, când acesta a devenit cunoscut în București și în România ca unul dintre cele mai active institute culturale.

„La început nici nu eram siguri dacă o expoziție ar fi formatul potrivit unei astfel de aniversări. Însă pe parcursul acestui an am descoperit mai multe materiale neaștepate în arhive și ne-am gândit că trebuie să le arătăm publicului nostru. Nu este doar o expoziție despre istoricul instituției, ci un studiu de caz despre cum înțelegem, consumăm și promovăm cultura în contextul istoriei recente, mai ales când privim către perioada anilor 1980, spre exemplu”, spune Robin Ujfaluši, directorul Centrului Ceh.  

Centrele Cehe sunt organizații contributive ale Ministerului Afacerilor Externe al Cehiei, ce au ca scop promovarea imaginii Republicii Cehe în lume. Istoria lor începe în anul 1949, când primele două Centre de Informație Culturală se deschid la Sofia și la Varșovia. Cu timpul, apar reprezentanțe la Budapesta (1953), Berlin (1955) și București (1981), iar după 1989 acestea se răspândesc în toată lumea, în prezent numărul lor ajungând la 26. Centrele Cehe reprezintă Republica Cehă într-o sferă largă de domenii sociale și culturale –  artă, industrii creative, noutăți din domeniul științific, printre altele. Totodată, se ocupă cu predarea limbii cehe, se implică în proiecte internaționale, diseminează publicului informații despre Cehia și îl familiarizează cu cultura cehă, urmărind stimularea dialogului cultural internațional.

Casa de Cultură Cehoslovacă a fost înființată prin acordul încheiat de către Republica Socialistă România și Republica Socialistă Cehoslovacă în anul 1971. Cu toate acestea, deschiderea ei propriu-zisă nu a avut loc decât zece ani mai târziu. Activitatea Casei consta în evenimente tipice diplomației culturale a vremii: serate literare cu autori cehoslovaci, proiecții de filme cehoslovace și pentru copii, expoziții ale artiștilor cehoslovaci, discuții și mese rotunde, conferințe de presă pe teme de interes din Cehoslovacia, cursuri de limbă ș.a.m.d. La origine, Casa și-a avut sediul într-o clădire pe bulevardul Dacia nr. 28, ca de la 1 ianuarie 1993 – când Cehoslovacia s-a separat în republicile independente Cehia și Slovacia – să se mute pe strada Ion Ghica nr. 11, ca noul Centru Ceh.

Între 1993 și 1999, Centrul Ceh beneficia de două birouri și își organiza evenimentele în așa-numita „Sala Cavalerilor” din clădirea Ambasadei. Până în 2006, Centrul a oferit și consiliere companiilor cehe ce intenționau să își desfășoare afacerile în România, ceea ce îi lua din timpul alocat programelor culturale. Situația s-a schimbat odată cu înființarea CzechTrade, care a preluat această sarcină, permițând Centrului să se dedice misiunii sale de bază. Directoarea de atunci, Monika Štěpánová, a stabilit o nouă direcție pentru dezvoltarea Centrului Ceh, cu arii de interes în arhitectură, artă contemporană, artă stradală și alternativă și cooperare cu societatea civilă. În această perioadă, încep colaborările cu festivaluri, instituții și galerii de artă de renume, urmărindu-se o mai bună integrare în scena culturală locală.

Fiecare director care a urmat  a venit cu o viziune și cu proiecte proprii, iar multe dintre acestea continuă și astăzi. Centrul Ceh a devenit o instituție modernă, progresistă și creativă, cu programe de succes precum Documentary Mondays, Future Museum sau festivalul de film documentar și drepturile omului One World România.

Expoziția „Timp de 40 de ani” se deschide pe 9 decembrie, între orele 18:00-21:00, și va putea fi vizitată în zilele lucrătoare, între orele 09:00-16:00, până pe 28 ianuarie 2022. Accesul se face pe baza prezentării certificatului verde, masca de protecție este obligatorie, precum și distanțarea socială. Participanții vor primi cadou o bere cehă Budweiser Budvar la finalul vizitei.

Eveniment organizat de Centrul Ceh București, cu sprijinul Budweiser Budvar. Eveniment Facebook aici.