Dată: 27 februarie
Oră: 19:00
Locație: Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București
Gina Patrichi 8








Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București a inițiat în 2019 o serie de expoziții destinate prezentării staţiunilor balneare din Bazinul Carpatin. Aceste expoziții prezintă istoria și trecutul unor stațiuni, dar și prezentul, starea lor actuală. În 2019 am prezentat Borsec, în 2020 Fonyód, în 2021 Băile Herculane și în 2022 băile termale monument ale orașului Budapesta. Anul acesta prezentăm orașul-port Fiume și stațiunile maritime din vecinătate, Abbazia și Cirkvenica.
Materialul profesional al expoziției se bazează pe expoziția prezentată la Fiume în vara anului 2022, curatoriată de Pelles Márton – Balogh Ádám Tibor – Zsigmond Gábor, iar fotografiile au fost selectate din colecțiile Muzeului Maghiar al Comerțului și Ospitalității, Muzeului Maghiar al Tehnologiei și Transporturilor și fortepan.hu. Obiectele expoziției vor fi expuse la București, prin amabilitatea Muzeului Maghiar de Comerț și Ospitalitate.
Fiume (în croată Rijeka, în italiană Fiume) este un oraș-port în Croația, care în timpul monarhiei austro-ungare a fost cel mai mare port al Regatului Ungariei. În această perioadă s-a dezvoltat infrastructura orașului, s-au construit multe edificii semnificative și țelul primordial era dezvoltarea portului. Baross Gábor, fondatorul comerțului și transporturilor maghiare moderne, a considerat ca cel mai important este dezvoltarea transportului pe apă, astfel a prioritizat modernizarea portului. Acesta a fost facilitat și de construirea liniei de cale ferată Budapesta–Fiume, care a fost inaugurat în anul 1873. Prin modernizarea portului și datorită liniilor maritime care transportau pasageri peste ocean, localitățile Abbazia și Cirkvenica din vecinătatea orașului Fiume s-au dezvoltat ca stațiuni balneare, mai ales că în 1889 Franz Josef, împărat al Austriei și rege al Ungariei, le-a ridicat la rang de stațiune balneară. Astfel s-au deschis pe rând sanatoriile pentru cei ce sufereau de boli de inimă, reumatism și astm. Medicii austrieci și maghiari au descoperit repede puterea tămăduitoare a aerului din Abbazia. Datorită climei plăcute, Abbazia era considerată o destinație turistică chiar și pe timp de iarnă pentru cei care doreau să facă o excursie, o baie sau să se vindece. Foarte repede șederea în stațiuni balneare a devinit o modă, s-a format o nouă viziune asupra vieții, care enunța noțiunea de timp liber, adică faptul că o parte din viață trebuie petrecută sistematic cu odihnă și deconectare – pe cât posibil în mediu natural.
Expoziția va fi vernisată de dr. Török Róbert, director al Muzeului de Comerț și Industria de Catering din Ungaria de la Budapesta.
Expoziția va putea fi vizitată până pe 10 martie 2023.
Recent Comments