Vernisaj: 6 octombrie, ora 18.00

Octombrie 06, 2021 – Octombrie 24, 2021

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de cultură, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 6-24 octombrie 2021, expoziția personală a artistei Fany Singer.

Vernisajul expoziției va avea loc în data de 6 octombrie, de la 18. Cu această ocazie, vor lua cuvântul Dorel Găină, Lucian Nastasă-Kovacs și artista expozantă.

Fany Singer s-a născut la Cluj în 1977. Și-a început studiile în artă la Liceul de Arte Plastice din orașul natal, după care s-a mutat în Israel, unde și-a continuat studiile în domeniul designului vestimentar și al artei textile. Această perioadă a reprezentat nu numai o incursiune în lumea creației din Orientul Mijlociu, ci și o extindere a orizonturilor spre o lume unde dinamica diferită din domeniul creației vestimentare și artei textile i-a marcat evoluția și gândirea pe dimensiuni care exced limitele unei școli, intrând în lumea abordărilor cosmopolite și dinamice. După revenirea la Cluj, Fany Singer devine parte activă a vieții cultural-artistice a urbei, fiind cunoscută publicului datorită colaborărilor cu diverse galerii de artă private sau evenimente culturale, unde amprenta ei devine un element semnificativ. 

Expoziția Escape From Reality este un proiect personal care înglobează o serie de lucrări de gravură și dorește să ofere vizitatorului o incursiune într-o lume artistică, care reprezintă o evadare din zona clișeelor sau a lumii monotone marcate de realitatea anostă a cotidianului. Fany se afirma mai ales prin tehnica serigrafiei și a monotipiei ,tehnici de gravură aparținând atât graficii cât și designului textil. Tema naturii, călătoriile prin lume sunt și ele prilejuri de inspirație și oportunitate de a cunoaște culturi diferite, locuri și oameni, spre care artista este mereu deschisă. Fany este vorbitoare a limbilor ebraică, engleză și spaniolă, care îi permit o incursiune în lumea artistică a acestor culturi și îi oferă perspectiva de a cunoaște o varietate de abordări și teorii privind forma și conținutul artei în sine. Această lume internă, care se reflectă pe suprafața de lucru, devine nu numai un blazon al artistei, dar și un univers de creație care abordează profundul și complexul dintr-o perspectivă care permite nu numai crearea unor lucrări profunde, dar și echilibrate în formă și fond. Fany Singer este o artistă care pune accent pe creația artistică unde spiritul și esența mesajului domină, iar forma de expresie este doar o carcasă pentru sentiment și gând. 

“Pasiunea și iubirea lui Fany Singer pentru serigrafie a fost, este și va fi îndreptată dinspre transferul grafic specific mai ales imprimeriei serigrafice din designul textil înspre aventura magiei graficii de șevalet, transformată și adaptată și ea de către artistă, în magie creativă liberă, ce respectă legile, rigorile și disciplina tehnicilor gravurii, punctual al serigrafiei, dar le adaugă puternica ei voință și personalitate artistică și le deschide calea unei autentice, originale și novatoare schimbări de paradigmă creativă, serigrafiile ei fiind mai ales poeme și caligrafii eliberate de constrângeri și lăsate și invitate să se arate a fi oglinzi când delicate, când puternice ale sensibilității, emoțiilor și sentimentelor cu care ea, Fani Singer, trăiește, privește și simte dimensiunile, declinările și aflările de lume, de lumea ei, cea care este și lumea noastră.” [Dorel Găină]