Vernisaj: 7 octombrie, ora 17.00

Octombrie 06, 2021 – Octombrie 24, 2021

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, organizează expoziția PICTURĂ a artistului clujean Valentin CODOIU, care va fi deschisă în perioada 6 – 24 octombrie 2021. Deschiderea oficială va avea loc, în prezența artistului, joi, 7 octombrie, ora 17:00, în Sălile Festive (etaj) ale Palatului Banffy. 

Valentin Codoiu s-a născut în anul 1955 în comuna mureșeană Coroisânmartin. A simțit de timpuriu chemarea spre artă, imbold care l-a călăuzit pe tot parcursul vieții. A avut parte de educație artistică în mediul cultural clujean, unde a absolvit Liceul de Artă (1974). Pregătirea universitară a început-o la Cluj-Napoca și a continuat apoi la București, în cadrul Institutului Nicolae Grigorescu, secția pictură, promoția 1979, la clasa profesorului Corneliu Baba. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A urmat o carieră profesională în scenografie, colaborând, în această calitate, de-a lungul a patru decenii de susținută activitate, cu renumite instituții de teatru și operă din România (Cluj-Napoca, Târgoviște, București, Iași, Constanța, Sibiu), dar și din alte țări, precum Franța, Italia, Islanda ș.a. 

O activitate prolifică de atelier și un susținut efort creativ i-au permis să expună bogata sa producție artistică în muzee și galerii de artă din țară și străinătate, Valentin Codoiu participând, de-a lungul anilor, la importante expoziții de grup, saloane naționale și internaționale de artă, simpozioane și tabere de creație. Proiectele personale ale artistului s-au concretizat în expoziții găzduite de simezele unor muzee și galerii din București, Cluj-Napoca, Bistrița, Dej, iar în plan extern la Paris, Le Reincy (Franța), Milano, Amsterdam, Lisabona, Florida (SUA). 

Actualul eveniment expozițional reprezintă cea de-a șasea expoziție personală a pictorului Valentin Codoiu pe simezele Muzeului de Artă clujean, după cele din anii 1998, 2000, 2007 2009 și 2016. De o senzualitate dusă uneori până la violenţă, gestul artistului îl dezvăluie continuu îndrăgostit  de materie şi culoare, alteori banalitatea motivului trădează adevărul artei sale, în care subiectul şi anecdota nu sunt decât pretextele unei aventuri picturale.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 6 – 24 octombrie 2021, în intervalul orar 10 – 17, de miercuri până duminică inclusiv, luni și marți închis.