CELULA CREATIVĂ. Arta captivă – Libertate în lipsa libertății 1947-1964 

Conferința CELULA CREATIVĂ. Arta captivă – Libertate în lipsa libertății 1947-1964 își propune să aducă în atenția publicului larg și de specialitate problematica detenției artiștilor, din perioada anilor 1947-1964. Necesitatea acestui subiect s-a născut din nevoia de a consolida o bază de informații și o comunitate științifică racordată la subiectul detenției politice. Tematica se dezvoltă pe două paliere de analiză și sinteză: artiști în detenție, respectiv artiști reprimați. Considerăm că îmbinarea celor două forme de control și represiune politică va putea creiona o imagine de ansamblu a regimului politic comunist din primele două decenii de la instaurare.

În prezent, considerăm că subiectul detenției politice a artiștilor necesită o mai mare atenție din partea cercetătorilor care pot aduce în atenția publicului larg cazurile relevante și informațiile cheie fundamentele perioadei de represiune de tip stalinist implementată în Republica Populară Română.

Evenimentul face parte din proiectul artistic CELULA CREATIVĂ. Despre libertate în absența libertății, inițiat și dezvoltat în 2021 de Asociația S.E.M.N și M.O.C.R. Proiectul s-a concretizat printr-o expoziție itinerantă cu performance la Gherla, Bistrița, Alba Iulia, Jimbolia, Reșița, Brașov, Câmpina și Constanța, susținuta de Andrei Bălan, Călin Torsan, Dan Ionescu, Irina Hasnaș Hubbard, Irina Maria Bălan și Maria Ionescu.

Acest Turneu național de sculptură/sunet/poezie se va încheia la data de 30 septembrie, București la Biblioteca Națională a României cu o expoziție în cadrul sălii Euphoria, care va fi vernisată  după încheierea conferinței, între orele 18:30 – 19:30 în sala Symposium. 

Listă participanți

 1. Monica Pillat, scriitor
 2. Alina Pavelescu, istoric
 3. Ioana Ciocan, artist plastic, curator
 4. Cosmin Năsui, istoric de artă, curator
 5. Apollon Cristodulo, arhitect
 6. Vlad Mitric Ciupe, arhitect
 7. Ion Barbu, grafician
 8. Cristian Vasile, istoric, cercetător
 9. Radu Bercea, supraviețuitor
 10. Adrian Cioroianu, istoric 
 11. Reprezentant Ministerul Culturii