Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați expoziția „«Nu suntem noi singurii»: Moștenirile globale ale eugeniei”, care va fi deschisă la Palatul Suțu (Bdul Ion C. Brătianu nr 2), începând cu data de 21 septembrie 2021, ora 10.00.

„La mijlocul anilor 1930, propagandiștii naziști au susținut că programul lor de sterilizare eugenică nu era diferit de alte legislații similare introduse în țări precum SUA și Suedia și propuse a fi introduse în Japonia și în alte țări europene precum Marea Britanie, Ungaria și Polonia. «Nu suntem noi singurii», au spus ei, sperând astfel să obțină sprijin internațional pentru planurile lor de eliminare a indivizilor considerați de ei a fi «cu defecte genetice».

Această expoziție explorează istoria și moștenirile globale ale eugeniei, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în prezent. La un secol de la organizarea celui de al doilea Congres Internațional de Eugenie la Muzeul de Istorie Naturală din New York (22-28 septembrie 1921) – considerat a fi un moment decisiv în extinderea globală a eugeniei – invităm vizitatorii să cunoască diferitele traiectorii istorice ale eugeniei și să reflecteze la ceea ce înseamnă eugenia pentru noi astăzi. Impactul gândirii eugenice continuă să fie o problemă sensibilă și emoțională pentru mulți oameni, nu în ultimul rând pentru că eugenia a alimentat practicile discriminatorii în funcție de rasă, clasă socială, gen, dizabilitate și vârstă. Pandemia provocată de coronavirus ne îndeamnă la o analiză deschisă a modului în care atitudini sociale înrădăcinate în eugenie continuă să ne afecteze direct. Educația continuă, precum și condamnarea publică a eugeniei, sunt componente esențiale ale eforturilor noastre de a înțelege aspectele puțin discutate în spațiul public ale unui trecut dureros și nedrept” – a declarat prof. univ. dr. Marius Turda (Oxford Brookes University), curator al expoziției.

Noul proiect expozițional face parte dintr-o serie de evenimente organizate în întreaga lume în perioada 27 septembrie – 2 octombrie 2021, grupate sub genericul „Dismantling Eugenics: Legacies, Reckonings, Futures”.

Organizatori: Centre for Medical Humanities – Oxford Brookes University; Centrul de Istorie a Eugeniei și a Rasismului (CIER), afiliat la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române.

Expoziția „«Nu suntem noi singurii»: Moștenirile globale ale eugeniei” va putea fi văzută la Palatul Suțu în perioada 21 septembrie – 3 octombrie 2021.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.