Programul educațional „Cum vorbim despre cultura Queer?” demarează cu Hyenaz (Berlin) *performance, talk și cerc de lectură
Noua inițiativă MATKA și Rezidența21, un program educațional colateral Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer [?], începe la București și la Cluj
Asociația MATKA și Rezidența21 pregătesc în toamna acestui an programul educațional Cum vorbim despre cultura Queer?, un proiect colateral Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer [?], curatoriat de Mihaela Cîrjan. Programul este împărțit pe mai multe paliere și urmărește să extindă cercetarea despre cultura queer și instituții posibile printr-o multitudine de activități: ateliere, discuții, performance-uri și intervenții, care pornesc de la componentele TRIUMF AMIRIA – Muzeul Culturii Queer [?] și pătrund mai departe în teoria queer și în alte subiecte relevante.
TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani, care se axează pe trei direcții: arte vizuale, arte performative și literatură. TRIUMF AMIRIA este un efort de diseminare extinsă a culturii queer locale, care își propune în același timp să identifice mai multe direcții pentru viitorul producției culturale queer.
În 2021, România sărbătorește aniversarea a 20 de ani de la dezincriminarea relațiilor dintre persoanele de același sex: un eveniment esențial pentru comunitatea LGBTQIA+ și în istoria recentă a țării în ceea ce privește drepturile omului. Cu toate acestea, perspectivele queer au rămas deseori invizibile într-o societate reticentă la diversitate.
Programul Cum vorbim despre cultura Queer? caută să creeze spațiu sigur pentru diverse manifestări queer și, totodată, cu răbdare, mai multă înțelegere în ceea ce privește experiența queer. Cu toate că termenul queer a apărut în relație cu comunitatea LGBTQIA+, teoria contemporană îl definește dintr-o perspectivă intersecțională, analizând relațiile de putere care creează anumite înțelesuri, categorii, identități etc. prin chestionarea identității dincolo de orice categorie fixă. Într-o astfel de perspectivă, queer atinge, pe lângă chestiuni legate de sexualitate și gen, alte probleme legate de rasă, clasă socială, abilitate, neurodivergență și altele, contestând continuu binaritatea.
Programul se va desfășura în perioada septembrie – noiembrie 2021 în diverse locuri și este imaginat pe mai multe componente, urmărind să creeze spațiu cât mai multor perspective:
- The Berlin Link – creează o conexiune culturală cu Berlin-ul, probabil capitala queer a Europei, și îi aduce în fața publicului local pe: duo-ul artistic Hyenaz, într-o discuție cu teoreticiana și activista Nóra Ugron, live performance și cerc de lectură, artista interdisciplinară Göksu Kunak, pentru prima oară la București, cu un artist talk performativ, curatoarea și teoreticiana Vera Hofmann, membră a Consiliului Director al Schwules Museum (primul muzeu destinat istoriei și culturii LGBTQ+, deschis în 1985) într-o discuție despre instituții queer și queering cu Dragoș Olea, curatorul secțiunii de arte performative al Triumf Amiria, și artistele de origine română Hortensia Mi Kafchin – intervention – și Jasmina Al-Qaisi, care, alături de Raj-Alexandru Udrea, vor extinde lucrarea „Limba semnelor de întrebare” în cadrul unui atelier participativ (lucrarea va putea fi experimentată în cadrul expoziției Simți ∼ aluneci ∼ cânți. De la o scenă la alta în curând).
- Platforma Q – caută să creeze spațiu sigur pentru perspectivele unor colective și grupuri de inițiativă queer locale: Cenaclul X, Două Pupeze Negre, CUTRA, Queer Night.
- Ateliere și discuții – DJing cu Platforma Corp. + MCing cu Raj și Paul Dunca/Paula Dunker, Drag cu Vergine Santa Frida și altele în pregătire.
Primele evenimente se întâmplă deja săptămâna aceasta la București, la Atelierele Malmaison, joi și vineri, 23-24 septembrie, și Cluj, la Casa Tranzit, sâmbătă și duminică, 25-26 septembrie: Hyenaz (Berlin) * performance, talk & reading group. Hyenaz sunt un duo din Berlin format din artistele multidisciplinare Kathryn Fischer aka Mad Kate și Adrienne Teicher. Duo-ul adresează întrebări despre limite și diferite concepte combinând cercetarea de teren cu muzică electronică, performance, video și text, printr-o lentilă queer, decolonialistă și postumanistă.
Accesul la evenimente este gratuit, pe baza certificatului Covid, în limita locurilor disponibile și în conformitate cu normele legale în vigoare.
Cum vorbim despre cultura Queer? a avut lansarea în cadrul zilelor OPEN STUDIOS la Atelierele Malmaison, în luna iunie, cu o serie de performance-uri care au adunat peste 100 de persoane în cele două zile de desfășurare.
Pentru mai multe informații, urmăriți paginile de social media: MATKA / @matka_in_action și Rezidența21 / @rezidentza21 (Instagram și TikTok).
Cum vorbim despre cultura Queer? este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri: Triumf Amiria, MozaiQ LGBT, Goethe Institut București, Club Guesthouse
Recent Comments