Cărbunarii din Lupeni (Farkaslaka), județul Harghita

“Era o poiană între păduri, pe malul unui pârâiaș. Dintre copaci nu se distingea mare lucru, doar un fum gros care învăluia totul. Eram copii și am crezut că e incendiu. Ajunși la liziera pădurii îmi amintesc un foc imens, care ardea mocnit și pe care pășea un om. El era negru, acoperit de funingine, și noi eram albi de spaimă. Nu ne puteam explica ce anume face. În apropiere era și un adăpost improvizat, lângă care erau o femeie, un copil și un câine care a început să latre la noi. 
…Și nu că teama ar fi rămas cu mine, dar au trecut 40 de ani până când am avut ocazia să-i văd de aproape și să-i cunosc pe acești oameni. În vara acestui an am făcut trei incursiuni printre cărbunarii din Lupeni, pentru a-i cunoaște și a afla câte ceva despre această meserie”. 
Chiar și azi, cărbunele care se vinde în benzinării sau supermarket-uri, ambalat în saci de hârtie, provine, de cele mai multe ori, de la producători din Harghita.
Citiți Un fotoreportaj multimedia de excepție, marca Lucian Muntean, pe PressOne. De umplut sufletul și de dat mai departe.