Tabăra de artă contemporană Lupeni / Farkaslaka, 2021

05 – 12. 09. 2021

Primăria Comunei Lupeni, Centrul Cultural Județean Harghita și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita organizează prima ediție a taberei de artă „cărbunart” 2021.

Participă artiștii: László Botár (Miercurea Ciuc), Lucian Muntean (București), Justinian Scărlătescu (București), Marius Stanciu (București), Radu Șerban (Cluj-Napoca), Aurel Tar (București).

Cu o implicare directă în organizarea și desfășurarea taberei sunt: Kovács Lehel – Primar, Geréb Péter – Viceprimar, Jakob Katalin – Comunicare și PR din partea Primăriei Comunei Lupeni.

Curator, coordonator artistic Lucian Muntean, Co-organizator evenimente – Szederjesi Tamás – Asociația Sufletul Naturii (Odorheiu Secuiesc). Tabăra se desfășoară în perioada 05-12. 09. 2021, în spațiile publice din Lupeni și Bisericani cât și la Pensiunea Barangoló Erno Sztojka.

Scopul evenimentului este conservarea meșteșugurilor și promovarea culturii tradiționale prin arta contemporană.

Cărbunarii din Lupeni (Farkaslaka) jud. Harghita au o tradiție de peste trei secole. Generații la rând s-au ocupat de acest meșteșug, prin care produc mangal – cărbune din lemn de foioase (fag, carpen etc.). Crengile groase de lemn sunt tăiate și clădite sub forma unor conuri imense, numite bucșe, apoi sunt acoperite cu nisip și pământ, după care are loc o ardere mocnită, fără flacără, în lipsa oxigenului timp de aproape două săptămâni. În urma acestei arderi se produce carbonizarea lemnului. În final, cărbunele astfel obținut este fărâmițat, împachetat în saci de hărtie și vândut. Beneficiarii suntem noi toți, atunci când aprindem acești cărbuni la grătare, pentru a prăji diverse bunătăți. Recent, tehnologizarea s-a impus și în acest domeniu, cărbunii din lemn fiind obținuți în cuptoare special. În zonă au mai rămas doar câțiva cărbunari autentici care mai pun în practică acest meșteșug. Asemenea altor meserii și acesta riscă să fie dat uitării și să dispară treptat. În cadrul aceste tabere am propus să punem în valoare cărbunele într-un mod cât se poate de nobil și anume să fie folosit la desen și la alte tehnici artistice de către artiști contemporani. Astfel lucrarea de artă obținută cu câteva grame de cărbune poate valora cât echivalentul a zeci de kilograme de cărbune.

În acest scop sunt invitați un grup de 6 artiști, toți cu o bogată activitate artistică, cu participări la expoziții în galerii, muzee, simpozioane de artă sau bienale în țară și pe plan internațional, să ia parte la o tabără de creație în timpul căreia se vor documenta despre activitatea cărbunarilor, vor vizita obiectivele din zonă, apoi vor crea o serie de lucrări de artă contemporană, desen, pictură, sculptură, fotografie, ceramică, folosind material de lucru cărbunele produs pe plan local. În timpul perioadei de creație, cât și la finalul taberei pot avea loc ateliere demonstrative la care pot să participe copiii din comunitate sau cei interesați. Lucrările de artă vor fi expuse ulterior în spații publice locale din județ, dar și în expoziții itinerante prin țară.

În contextul în care tot mai mulți turiști vin pe traseele Via Maria și mai nou pe Via Transilvanica și sunt interesați să descopere natura dar și oamenii, cultura tradițiile și meșteșugurile din județul Harghita, organizarea acestui eveniment cultural propune ca artiștii să readucă în prim plan meșteșugul cărbunarilor din Lupeni.

Partener media: Modernism.ro

Grafica afișului și logo: Sorin Tîrt – TD STUDIO Cluj-Napoca