În cadrul la celei de-a X -a ediții a Simpozionului de Arte Vizuale “Arta în Grădină” de la Grădina Botanică “Vasile Fati” din Jibou, artistutul vizual Lucian Muntean prezintă expoziția de acuarelă Picătura de apă” , care poate fi văzută în perioada 24 august – 1 septembrie 2021. Curator Radu Șerban, coordonatorul simpozionului.

Proiectul este un demers artistic care îmbină știință și artă contemporană.

“În iulie 2015 am participat la celei de-a patra ediție a Simpozionului de Arte Vizuale “Arta în Grădină” de la Jibou. Formația universitară de geolog mi-a favorizat inspirația spre o abordare a temei “Apa” dintr-o perspectivă care îmbină cercetarea științifică cu vocația artistică. Astfel, la Centrul de Cercetări Biologice Grădina Botanică ” Vasile Fati” din Jibou am prelevat probe de apă, pe care le-am studiat apoi la microscop, sub îndrumarea cercetătorilor coordonați de Oana Sicora și Lia Mladin. Am fotografiat o lumea fascinantă, cu microorganismele strânse în picăturile de apă. Imaginile surprind alge, cianobacterii, microorganisme nevertebrate. Fotografiile obținute, tratate ca obiecte estetice, le-am transpus apoi în pictură, rezultând transfigurarea artistică a universului mic în universul mare. Un demers invers, ca metodă, celui promovat anterior, în cadrul proiectul “Hărți imaginare”, expus la ICR.

În 2018 am continuat această temă cu o serie amplă de acuarele (în jur de 70 de lucrări, dimensiuni 50×70 cm, 30×40 cm). Acestea au putut pot fi văzute în expoziția deschisă în perioada 13-31 martie, 2019 la Galeria 2ART, Centrul Cultural “Mihai Eminescu”, din cadrul Primăriei Sectorului 2, București și la Parcul Natural Văcărești, cu ocazia Zilei Mondiale a apei, unde a avut loc și un workshop de pictură pe această temă.
În noiembrie 2020 acest proiect a fost prezentat și în cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Cercetătorilor, la invitația Institutului de Științe Spațiale.”

Descriere și concept:

Centrul de Cercetări Biologice Grădina Botanică ” Vasile Fati” din Jibou a găzduit în ultimii 8 ani Simpozionul “Arta în Grădină”, coordonat de artistul Radu Șerban, un proiect organizat de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj în parteneriat cu Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. În iulie 2015 am participat la celei de-a patra ediție a Simpozionului de Arte Vizuale “Arta în Grădină” de la Jibou. Tema acelei ediții a fost “Apa” din grădină. Practic fiecare artist participant avea libertatea să se inspire și să creeze ceva legat de apa din lacurile sau din fântânile grădinii, a bazinelor din sere, din acvarii sau chair din ploile de vară ce cădeau în averse. Eu am fost fascinat de ma bun început de laboratorul de cercetare de acolo. Îmi amintea de perioada studiilor din facultate. Eram curios să aflu ce conține apa de fapt? Practic o folosim zi de zi, la duș, apoi în paharul din care o bem la masă, o vedem în lacuri, în râuri, e peste tot. Din fericire deocamdată nu ducem lipsă de apă! Dar cum arată, dincolo de faptul că e transparentă, incoloră? Aveam ocazia să descopăr și asta era foarte incitant. Timp de câteva zile am prelevat probe de apă, din diferite surse ale grădinii botanice, pe care apoi le-am studiat la microscop, sub îndrumarea cercetătorilor coordonați de Oana Sicora și Lia Mladin.

Banala picătură de apă, pe care în general o subevaluăm, zicând de genul: “… ce mare lucru, e doar o picătură de apă; e mai nimic…”, devine paradoxal poarta spre un microunivers fascinant. Analizând-o la microscop ai șansa să descoperi că viața se manifestă prin forme nebănuite. Prin binocularul microscopului priveam cu emoție cum anumite forme din acea peliculă de apă mișcă, se deplasează, trăiesc! Cu toate că evident, știam că există microorganisme în apă, eram fascinat să le descopăr. Transparente, cu forme fragile, abia conturate, cu nuanțe de verde, gălbui sau maro vedeai cum acele vietăți se deplasează, respiră sau mănâncă. După uluirea descoperirii am trăit și un moment de rușinare față de ignoranța și a neconștientizării de până atunci. Cât de diversă și complexă e viața și ce dovadă de egoism dăm atunci când ne plasăm mai totdeauna în centrul atenției… nimic nu începe și nu se termină cu noi, darămite Universul!

*

În cadrul Centrului de Cercetări Biologice din Jibou se fac studii în domeniul biologiei vegetale şi moleculare.
În prezent, cercetătorii de la Jibou lucrează la un amplu program de studiere a cianobacteriilor (algele albastre-verzi, microscopice, care sunt prezente în toate mediile acvatice) și a speciilor care au capacitatea de a produce biohidrogen.
„Studiem aceste specii în perspectiva utilizării lor ca sursă regenerabilă a obținerii hidrogenului. În timp scurt se pot obține cantități mari de cianobacterii în bioreactoare. Această metodă inovativă poate deveni o alternativă la combustibilii fosili din care se obține energie în prezent, dar care sunt în resurse epuizabile”, a declarat directorul științific al Centrului, Lia Mladin.

*

Lucrările expuse sunt pictate pe hârtie Hahnemühle Anniversary Edition 425 g/mp, hartie tip NOT (Cold Pressed) de la Magazinul Artiștilor

*

Slideshow de prezentare a proiectului