Vineri, 20 august 2021, ora 18:00, la Kunsthalle Bratislava (Námestie SNP 12) va avea loc vernisajul expoziției Potential agriarianisms, curatoriată de către Maja and Reuben Fowkes și cuprinde lucrările a 12 artiști europeni: Melanie Bonajo, Gerard Ortin Castellví, Anetta Mona Chişa, Annalee Davis, Ferenc Gróf with Jean-Baptiste Naudy, Oto Hudec, Marzia Migliora, My Villages, Ilona Németh, Uriel Orlow, Prabhakar Pachpute și Alicja Rogalska.

România este reprezentată la acest eveniment de către artista Anetta Mona Chișa care va expune o sculptură orizontală intitulată “One Are / Un ar” și care cartografiază solul unui câmp de 100m2 în formă de matriță a terenului ales. Aerul din interiorul găurilor și crăpăturilor din pământ se va transforma în corpuri solide (o materialitate spectrală) reprezentând amprenta unui relief marcat cu mize de sondaj, care se folosește de obicei pentru a marca și stabili limitele proprietății terenului. Cei 100m(un ar) fac aluzie la metoda utilizată de romani pentru delimitare și împărțire a pământului prin intermediul unor limite ortogonale și echidistante denumită centuriatio. Negativele solului devin astfel înregistrări ale muncii agricole, marcaje și intervenții în sol, resturi de culturi, cultivare, crăpare și eroziuni, astfel încât, amprentele vor fi un fel de memorial, comemorarea efemerului sensibil. Lucrarea face referință la diferitele politici de guvernare a pămantului și solului, revendicări de proprietate asupra terenurilor, agronomie politică, culturi, încadrare, cadastre, colonii etc.

Anetta Mona Chișa este o artistă româncă stabilită la Praga, Republica Cehă. Opera ei dovedește o preocupare constantă de a înțelege în profunzime climatul socio-cultural contemporan. Abordarea subiectelor cu care lucrează este întotdeauna însoțită de reflecție și autoconștientizare, ceea ce face ca opera ei să se sustragă unor definiții concrete sau clasificări facile. Lucrările Anettei Mona Chișa sunt frecvent expuse în muzee și spații artistice celebre precum Art in General (New York), MuMoK (Vienna), The Power Plant – Contemporary Art Gallery (Toronto), KINDL – Centre for Contemporary Art (Berlin), Migros Museum fur Gegenwartskunst (Zurich), Schirn Kunsthalle (Frankfurt), Museum of Contemporary Canadian Art (Toronto), Whitechapel Gallery (London), dar și în cadrul unor mari manifestări deja tradiționale pentru mediul artistic contemporan cum ar fi: Bienala de la Veneția, Bienala de la Taipei, Bienala de la Moscova, Manifesta, Bienala de la Praga, Art Limited Basel etc.

Expoziția Potential agriarianisms face parte din proiectul “Eastern Sugar” inițiat de către Ilona Németh și indică un punct de convergență privind multiplele forme de schimbare necesare rezolvării crizei ecologice și rolul agriculturii în soluționarea acesteia. Ideea acestui proiect artistic pornește de la un moment descris de către George Orwell în “Ferma animalelor”, în care protagoniștii anticipează rebeliunea ce va veni dar se întreabă dacă “va fi zahăr după revoltă?” ceea ce sublinieaza tensiunea dintre dorința de schimbare și anxietatea existențială privind rezultatul acestei schimbări.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada în perioada 21. 8. 2021 – 31. 10. 2021, la etajul I al Kunsthalle Bratislava.

Participarea artistei Anetta Mona Chișa la acest eveniment a fost posibilă cu sprijinul Ambasadei României în Republica Slovacă și al Institutului Cultural Român de la Praga.

Detalii suplimentare privind expoziția pot fi găsite pe site-ul Kunsthalle Bratislava: https://kunsthallebratislava.sk/en/event/potential-agrarianisms