La Centrul Multifuncțional Bastion, corp C, va avea loc, joi 17 iunie, cu începere de la ora 17, vernisajul expoziției „Viziuni aleatorii despre ochi”, a artistului vizual Emil Florin Grama. Expoziția va rămâne deschisă până în 29 iunie.
În „Rotonda Oculus”, conf. univ. dr. Gabriel Kelemen, vicepreședintele UAPT, spune despre expoziția semnată de Emil Florin Grama: „Eveniment expozițional de anvergură, centrat în jurul simbolismului complex al văzului, al cărui arhetip geometric atribut al perfecțiunii divine îl reprezintă fără doar și poate sfera. Autorul aduce pe simeză 50 de imagini atent construite, ce ilustrează prin compoziții inedite un univers fabulos, vizionar, ce operează cu fizica și metafizica imaginarului, de la anatomia ochiului la cerc, de la cerc la triunghi aria tematică sondeză doct plină de savoare, incitând privitorul la adânci reflecții cognitive.
Emil Grama, artist profund, ajuns la deplină maturitate stilistică, reușește să provoace publicul timișorean avizat, prin alura insolită, nota de originalitate alături de tactul profesionist, alonja fastuosului eveniment expozițional conceput minuțios și doct, gravitând fără doar și poate în jurul simbolismului inepuizabil al ochiului omniprezent, omniscient, legat strâns de sferele celeste cu trimiteri conexe spre geometria inefabilă a ochiului lăuntric.
Lucrări vizionare, caleidoscopice, asemeni unor veritabile mandale aduse pe simeza labirintică bine orchestrată, vorbesc ca de la sine în metafora perfecțiunii echidistante a sferei-ochi, străbătute de un fior ancestral suav, diafan și magnific, totodată având un efect hipnotic de bun augur, menit a resuscita virtutea și încântarea sufletescului din ce în ce mai sărăcit, hărțuit și derutat într-un climat contemporan turbulent, situat în vria abisală a derapajului axiologic accentuat.
Altarul din baloți de paie suplimentează, completând simfonia de conotații metaforice, centrată pe relația sinergică a deltei luminice trinitare, aruncând în jocul interogațiilor existențiale sacrificiul cristic dintr-o perspectivă scenografică, plină de tâlcuri absconse, alimentând cu eleganță inegalabilă setea și pofta de mister”. (A.B.)