Asztalos Zsolt, MEMORIES
Opening 18 JUN 2021 / 7 p.m. @ Camera K’ARTE, Str George Enescu nr 2 540052 Târgu Mureș
Curator: Ferencz Zoltán
Opening speech: Kata Ungvári-Zríny

“În procesul reamintirii, rescriem evenimentele trecutului, prin care se naște o narativă nouă. Acesta este o realitate nouă, conectată doar parțial cu faptele reale, întâmplate. Le rescriem mereu în funcție de starea noastră actuală.” (Asztalos Zsolt)
În lucrările din expoziție apare o condensare minimalistă a informației – fie dacă e vorba de activitate artistică, vieți trăite, societăți și registrul unor fapte din trecut sau reflecții generale asupra formei. Aceste practici ridică teme precum ficționalitatea memoriei și istoriei sau chiar eluzivitatea “dovezilor” concrete asupra realității – ce conferă o poetică existențialistă acestei lumi vizuale.

Zsolt Asztalos (1974) a absolvit Academia Maghiara de Arte Plastice în 1999 la secția de pictură la Gábor Dienes și apoi la Dóra Maurer. A participat la aproape o sută de expoziții interne și internaționale, de grup și individuale. În 2013, a reprezentat Ungaria la Bienala de la Veneția cu lucrarea Fired but Unexploded. Între 2007 și 2010, a primit bursa Gyula Derkovits, apoi în 2016 a primit premiul Mihály Munkácsy. În 2017 a participat la Bienala din București. În 2020, a avut o expoziție solo la Muzeul Kiscelli și o expoziție de grup la Portland Center for Contemporary Art intitulată Autorul necunoscut. Artist conceptual, folosind diverse tehnici multimedia; gândește în instalare, video, fotografie, imprimare, ready made. Lucrările sale acoperă două teme principale: situația persoanei obișnuite în societatea de consum și relația cu trecutul nostru, relativitatea memoriei.

Artistul este reprezentat de catre Galeria Molnár Ani, Budapesta

Parteneri:
Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ / Centrul Cultural și Arte Lăzarea, Institutul Cultural Maghiar București / Magyar Kulturális Intézet Bukarest, Liliac, Bioeel, Reea, Nett Front, PROPAGARTA, Modernism.