La cei 140 de ani de la nașterea artistului Iosif Iser (1881 – 1958) Muzeul Național de Artă al României deschide publicului o nouă expoziție temporară, din 21 mai 2021.

Aceasta prezintă o selecție de lucrări ce abordează un gen mai puțin cunoscut din creația artistului: peisajul. Expoziția este structurată pe trei secțiuni – Dobrogea și Orientul apropiat, Franța, Spania – și include 66 de lucrări în tempera, goașă și ulei, din patrimoniul MNAR și din colecțiile Iser și Moise Weinberg păstrate la Muzeul Colecțiilor de Artă. Unele dintre lucrări sunt expuse acum pentru prima dată publicului.

Artistul călătorește mult, atât în spațiul european, cât și în țară, descoperind imagini unice, priveliști memorabile, ce vor lansa teme de analiză, concretizate mai târziu în compozițiile sale. În contextul unor deplasări succesive, cele mai multe dedicate studiului, în spații culturale total diferite ca exprimare și formare, peisajul devine pentru artist o adevărată punte de comunicare, subliniind prin compozițiile sale idei, sentimente, impresii pe care le cunoaște și le simte în tot acest timp.

Toate aceste experiențe vor avea un puternic impact asupra operei, artistul decoperind peisajul dobrogean (Zi de târg la Turtucaia, Case în Dobrogea), dar și pe cele de pe malurile Bosforului și cele din Balcic (Vedere de pe Bosfor, Vapoare în portul Constantinopol, Peisaj din Balcic), peisajele din Franța (Rue des Saules, Peisaj din Franța, Plajă la Saint-Malo) și experiența oferită de Spania (Peisaj din San Felice, Miranda del`Ebro).

„În oricare dintre peisajele pe care le realizează, fie ı̂n plein-air, fie ı̂n atelier, pe baza schițelor făcute ı̂n fața motivului, și indiferent de tehnica ı̂n care alege să se exprime, Iser subordonează totul expresivității plastice, fără să piardă nimic din caracterul specific al locului.” Alina Petrescu, Curator

Expoziția va fi deschisă publicului până pe 29 august, iar pe parcurs, se vor organzia evenimente cu publicul, ce vor fi anunțate ulterior, pe site-ul oficial al muzeului și pe paginile de Facebook.

***

În 1906  Iosif  Iser devine membru al societății „Tinerimea Artistică” și apoi deschide, la ı̂nceputul lui decembrie, prima expoziție personală în Pasajul Român, nr. 15.

În ianuarie 1908, Iser pleacă la Paris, unde va colabora cu ziarele satirice Le Témoin și Le Rire și cu revistele Simplizissimus, Lustige Blätter (Berlin), El Papitu (Barcelona) și El Paco (Madrid). Frecventează Academiile libere Ranson din Montmartre și Humbert din Montparnasse, unde ıî cunoaște pe Pablo Picasso, Juan Gris, André Derain, Dunoyer de Segonzac.

Revine apoi pentru scurt timp în țară, iar din 1920 până 1940, parcurge o frumoasă perioadă de călătorii și studii în Franța, Italia, Spania, ocazie cu care lucrează și expune printre altele, la Salon des Tuileries, Salon dʼAutomne și Galeria Bernheim.

Din 1950 participă la expoziții de artă românească în Austria, Cehoslovacia, Finlanda, Republica Democrată Germană, Ungaria, U.R.S.S. Călătorește la Viena. În 1955, devine membru titular al Academiei Române. La împlinirea vârstei de 75 ani, Muzeul de Artă al R.P.R. îi dedică o amplă expoziție retrospectivă, cu 388 de lucrări de pictură și grafică.

Curator: Alina Petrescu

Perioada: 21 mai – 29 august 2021

Locație: Sălile Kretzulescu, Muzeul Național de Artă al României

Program: miercuri – duminică, 10 -18. Ultima intrare se face la ora 17.30.