Smaranda Piliuță. Mini Expoziție Constantin Piliuță

Miercuri, 18 octombrie 2023, ora 19:00, Galeria Rotenberg-Uzunov vă invită la Deschiderea Expoziției “Smaranda Piliuță. Mini Expoziție Constantin Piliuță”. 

Misiunea artistului, a pictorului în mod special, este aceea de a intra în casele oamenilor și de a-i învăța cum să trăiască în spiritul bucuriei culorilor, atunci când se află în fața unui tablou. Sunt gândurile unui mare pictor, Constantin Piliuță, împărtășite publicului într-o expoziție specială.

Smaranda Piliuță, fiica artistului este arhitect, meserie îmbrățișată la propunerea tatălui său, față de care avea un cult.

Ceea ce îi unește, de la început, este desenul.

Deşi ar fi vrut să urmeze Artele Frumoase, Smaranda Piliuţă, fiica artistului şi autoarea expoziţiei, este arhitect, meserie îmbrăţişată la propunerea tatălui său.

Am putea spune că există o linie comună între stilul de desen al tatălui, cât și al fiicei, dar aceasta lipsește, Smaranda Piliuță este mai atrasă de curentul de pop-art, de rigiditatea și linierea stilului, cumva o urmașă a lui Andy Warhol.

Prospețimea stilului ei, o propulsează către o apropiere mult mai clară de vremurile noastre, față de identitatea tatălui ei, a maestrului Constantin Piliuță.

Ea pictează pentru a-și elibera conștiința. Traseele tușelor sale puternice urmăresc cu precizie contururile personajelor din compoziții izbitor de fruste, în care atmosfera respiră prin cotidian, prin viață imediată, montonă dar, totuși, vie și însufelțitoare.
Elementele sunt definite sumar, linia se susține alert, cu pete compacte de culoare și paralelisme de texturi transformate în citate socio-culturale și efecte vizuale incitante.

Roșul arzător, descarcă energie în contexte banale, aparența de descriptivitate şi vocabularul imagistic se structurează pe discuri colorate, semilune și stele, aparent dezordonate.

În complementaritate, câteva dintre desenele lui Constantin Piliuță vor valoriza prin autenticitatea lor, mediul și atmosfera cu care Smaranda Piliuță a luat cunoștiință, încă din copilărie. 

Expoziţia este organizată de Galeria Rotenberg-Uzunov, una dintre cele mai importante galerii de artă contemporană din Bucureşti, putând fi vizitată de luni-vineri, în intervalul orar 14:30 -19:30, și sâmbăta-duminică, între 14:30 și 19:00, pe str. Constantin Esarcu 1, București.