Cu ocazia Zilei Regalității, luni, 10 mai 2021, Muzeul Național de Artă al României deschide Sala Tronului și prezintă publicului tronul Regelui Carol I al României, pentru prima dată după mai bine de 70 de ani.

Grație unui parteneriat dintre MNAR și Muzeul Golești, piesa de mobilier poate fi admirată în Sala Tronului a fostului Palat Regal, amplasat pe estrada de trei trepte, așa cum a fost întotdeauna poziționat.

Celebrăm astfel Ziua Regalității  printr-un dublu act simbolic: deschiderea Spațiilor Istorice cu acces gratuit către public și expunerea tronului Regelui Carol I.

Tronul și Spațiile Istorice, respectiv  Sala Tronului, Sufrageria Regală și Scara Voievozilor pot fi vizitate luni, 10 mai 2021, gratuit, în intervalul orar 10 – 18.

***

Odată ce România a fost proclamată Regat, au fost confecționate două tronuri, pentru cei doi suverani ai țării, Regele Carol I și Regina Elisabeta.

Tronurile au fost confecționate din lemn aurit și ornate cu pietre prețioase, pe spatar fiind reprezentate cifrele cuplului regal – Carol I și Elisabeta, realizate în bronz poleit și aplicate pe plăci de onix algerian.

Cele două tronuri au fost folisite între anii 1885 și 1947, de către toți monarhii României.

După abdicarea Regelui Mihai I toate bunurile Casei Regale au fost transferate către diverse instituții din țară, tronul de față ajungând să fie expus în Salonul de Iarnă al conacului familiei Goleștilor – Muzeul Golești din judeșul Argeș.