Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Complexul Muzeal Arad, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la Sala ”Clio” a muzeului arădean.

Expoziția, care a putut fi admirată în cadrul MNIR, în perioada 29 iulie – 20 septembrie 2020, va fi accesibilă publicului din Arad, începând cu data de 2 aprilie 2021, orele 12.00.

Evenimentul reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Asociația RoMilitaria, Complexul Muzeal Arad, Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad și Consiliul Județean Arad.

 Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese, distincții militare, fotografii și brevete, din colecțiile MNIR, precum și ale Muzeului Jandarmeriei Române. Alături de acestea, se vor regăsi numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.

Pentru prima dată la Arad sunt expuse fotografii inedite, oferite de colecționari din Curtici și colaboratori ai muzeului arădean: Dănuț Morodan, Neli Doba, Floarea Pețală și Mircea Moț.

Un rol semnificativ la realizarea proiectului expozițional îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, specialist în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții ,,Jandarmii și milițienii de la sate’’ publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014.

În condițiile impuse de pandemia de COVID – 19, expoziția nu va beneficia de vernisaj, însă deschiderea va fi transmisă live de către TV Arad, vineri, 2 aprilie, orele 10.00.

Expoziția ,,Jandarmeria Română 1850-2020’’ va putea fi vizitată la Sala Clio din strada Horia, nr. 10, Arad, în perioada 2 – 25 aprilie 2021, de marți până duminică în intervalul orar 09.00-17.00.