Este o tradiție a Institutului nostru să pornim în noul an cu o expoziție fotografică în semn de omagiu față de artistul fotograf Szathmári Pap Károly (Carol Popp de Szathmáry), cu ocazia zilei sale de naștere (11 ianuarie 1812). Această personalitate captivantă a istoriei artelor era legat de Transilvania. S-a născut la Cluj. Aici și-a început studiile, continuându-le mai apoi la Viena și în Italia. A revenit la Cluj unde a desenat natura, peisaje urbane și din viață, care au fost publicate în 1842–43 într-o serie de litografii intitulate Erdély képekben (Album cu vederi din Transilvania). În 1843 s-a mutat la București unde a devenit pictor și fotograf al curții domnești din Țara Românească și pionierul artei fotografice din zonă. Ziua de naștere a lui Szathmári Pap Károly este Ziua Artei Fotografice din România.
În expoziția FACE to FACE (Față în față) a artistului fotograf Bikfalvi Zsolt sunt expuse fotografii realizate în Transilvania. „Titlul expoziției se referă la modul în care privitorul percepe fotografiile sau modul în care fotograful se raportează la subiect, cum acesta exprimă o confruntare cu o anumită situație. Poate fi interpretat în mai multe moduri și acest lucru este lăsat în seama observatorului.
În arta fotografică un avantaj major îl reprezintă faptul că în spatele realizării fiecărei fotografii există o poveste, și însăși fotografia transmite o poveste. La fel se întâmplă și în cadrul acestei expoziții.” – spune artistul fotograf.
Expoziția este vernisată de istoriculMARCHUTRéka din Budapesta și de EugenNEGREA, președinte al Asociației Artiștilor Fotografi din România, în prezența autorului.
BIKFALVIZsolt s-a născut și trăiește în Carei. Din tinerețe este interesat de fotografie, dar numai în ultimii 10-12 ani s-a ocupat mai profund de fotografiat. În anul 2012, cu câțiva colegi fotografi au relansat viața fotografică din orașul său natal, înființând Fotoclubul Vasile Vénig László, devenind membru fondator, vicepreședinte și director artistic al acestuia. Bikfalvi Zsolt este membru al Asociației Mondiale a Artiștilor Fotografi Maghiari și al Asociației Artiștilor Fotografi din România. Din anul 2019 este artist emerit (Excellence FIAP) al FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique), unica federație mondială a artiștilor fotografi recunoscută de UNESCO. Din toamna anului 2019 este și membru al GPU – Global Photographic Union cu sediul în Iraklion. Este artist fotograf cu clasificarea Crown 2. Fotografiile sale au fost expuse în sute de saloane internaționale de fotografie din aproape șaizeci de țări de pe 5 continente, obținând numeroase premii. A avut 16 expoziții individuale cu diferite teme în România, Ungaria, Ucraina și Slovenia. De asemenea a fost invitat să jurizeze fotografii prezentate la saloane internaționale de fotografii din România și din străinătate.
Fotografiile expuse în cadrul expoziției FACE to FACE au putut fi văzute în Castelul Károlyi din Carei, în spațiile de expoziție ale Filarmonicii de Stat din Oradea, în Casa de cultură Aranytíz din Budapesta și în Cetatea din Ujhorod (Ucraina).
Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.
Cosmin Nasui (BA-es in History of Art and Visual Arts&Design) has worked as art historian, curator, art critic, gallerist, cultural journalist, cultural manager for the last 20 years.//Cosmin Nasui este curator, istoric și critic de artă, manager cultural, evaluator acreditat de artă contemporană, evaluator de proiecte culturale. Este fondator al celei mai largi platforme online românești pentru susținerea și promovarea artei contemporane românești www.modernism.ro. Este managing partner la Nasui collection & archives (www.cosminnasui.com) și curator la platforma muzeală privată PostModernism Museum (www.postmodernism.ro). Este autor de cărți de sinteză, monografii și studii de istoria artelor.
Recent Comments