Ekphrasis. Claire de lune propune un recital de melodie în interpretarea sopranei Laura Chera și a pianistei Adela Lörincz. Poezia și muzica franceză vor reprezenta sursele de inspirație pentru pictorul Constantin Rusu în seara de 2 ianuarie 2021. Este vorba despre un repertoriu bazat pe comuniunea dintre cele două limbaje artistice care își găsesc punctul de congruență în genul liedului francez, cunoscut sub numele de melodie.

Melodia reprezintă un gen miniatural cameral scris pentru voce și pian pornind de la versurile unui text poetic. Versul, precedent și independent operei muzicale, este preluat de compozitor și integrat propriului univers sonor unde poezia și muzica transcend limitele de comunicare și expresie. Acest gen muzical a cunoscut apogeul la finele secolului al XIX-lea în spațiul artistic efervescent al salonului francez.

Din repertoriul deosebit de ofertant aparținând acestui gen muzical, cele două interprete au ales pentru Ekphrasis. Claire de lune lucrări de la cumpăna secolelor XIX-XX. Programul recitalului este echilibrat, împărțit în trei părți dedicate a trei compozitori: Reynaldo Hahn, Cecile Chaminade și Gabriel Fauré. Cele 12 melodii sunt scrise pe versurile a diferiți poeți francezi, de la cei renaștentiști (Pierre de Ronsard, Charles d’Orléans, François Villon) la cei parnasieni (Théophile Gautier, Théodore de Banville) și simboliști (Paul Verlaine). Imaginile evocate de muzică și de versul poetic aparțin unui spectru larg al emoțiilor și stărilor umane universal valabile, invitând publicul la introspecție.

Laura Chera – soprană

Adela Lörincz – pian

Constantin Rusu – desen, pictură

Program:

Melodii de Reynaldo Hahn, Cecile Chaminade, Gabriel Fauré

Performance, live streaming: sâmbătă 2 ianuarie 2021, 18:00

https://www.youtube.com/watch?v=4dx-nC0ItD0

https://www.facebook.com/Ekphrasis.arte

Concept curatorial / curatorial concept: Adela Lörincz, Mihai Pintenaru, Constantin Rusu

_

#ekphrasis #stagiuneaekphrasis #ekphrasisseason #artist #drawing #desen #dessin #painting #pictura #peinture #visualart #pian #piano #classicalmusic #muzicaclasica #musiqueclasique #clairedelune #ekphrasisclairedelune