Nicoleta Jutka cucerește juriul Global Art Award 2020 Shanghai, China premiul întâi “Start to beginning again“
Anul 2020 îi aduce talentatei și vizionarei artiste de origină română Nicoleta Jutka o nouă și binemeritată consacrare internațională.
La cea de-a treia ediție a prestigioasei Global Art Awards de la Shanghai China, juriul a fost cucerit de profunzimea și complexitatea lucrării sale “Start to beginning again”, acordându-i locul întâi la categoria “Pictură abstractă“.
Compoziția sa este pictură în ulei 420×120 cm cu intervenție fluorescentă, o tehnică pe care artista a dezvoltat-o de-a lungul timpului, abordând teme ce aduc la numitor comun căutările legate de tribulațiile esenței creatorului de frumos, a omului din spatele operei de artă, a vieții prin prisma iubirii ca transcendență. Lumina și întunericul nu sunt dihotomice, ci relevă stări de spirit, trăiri dintr-o perspectivă autoanalitică.
Lucrarea sa face parte dintr-un proiect amplu, denumit sugestiv “Lumina pătrunde întunericul (Light penetrates darkness)”, o expoziție itinerantă ce a început să cucerească meridianele lumii în 2014, la Muzeul Loffer Slovacia, poposind apoi la București la Muzeul Țăranului Român în 2015, în 2016 la Centrul Cultural UNESCO, la Londra în 2018, îndreptându-se apoi către alte destinații.
Paleta cromatică flamboaiantă este juxtapusă de accentele luminoase ce însoțesc formele așternute pe pânză, ca un statement al artistei în dialog cu privitorul.
Nicoleta Jutka abordează deopotrivă cu același entuziasm abstractul sau figurativul, pictura, sculptura sau performace-ul în construcții elaborate. Suntem nerăbdători să ne întâlnim și cu alte lucrări ale sale, ce cu siguranță, ne vor surprinde prin originalitate, viziune și perspectivă.
Text Mariela Vanu jurnalist
Nicoleta Jutka
Nicoleta Jutka