B:MAD – București: Modernism Art Deco  un proiect cultural igloo, îşi continuă – alături de partenerii francofoni de această dată – Organizaţia Internaţională a Francofoniei – BRECO şi Delegaţia generală Valonia-Bruxelles la Bucureşti, misiunea de a celebra și de a promova patrimoniul modernist Art Deco din București, prin etapa B:MAD 2.0 #francophonie.

B:MAD 2.0 #francophonie înseamnă pe de o parte adaptarea în franceză a traseului cu audioghid Bucureşti: Art Deco şi Bulevardele Centrale lansat în română și engleză anul trecut și disponibil gratuit pe platforma izi.travel, iar de pe de altă parte reprezintă asumarea misiunii de a dezvălui publicului larg o nouă dimensiune de explorare a valorii surprinzătoare a patrimoniului deco-modernist din Capitală, chiar și în condițiile excepționale pe care le trăim: Joie de vivre dans la ville avec l’architecture Art déco !

Izi.travel » Bucarest : Art déco et les Boulevards Centraux

Evenimentul aniversar 3X DÉCO LIVE este găzduit de librăria Cărtureşti Modul şi realizat cu sprijinul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei – BRECO şi al Delegaţiei generale Valonia-Bruxelles la Bucureşti.

La eveniment vor fi prezenţi co-fondatorii proiectului B:MAD – Adrian Ciocăzanu şi Dragoş Dogaru, alături de alți membri ai echipei de proiect: Vlad Pătru, Arthur Ţinţu (fotografie), Alexandru Şchiopu, Cătălin Artenie (design de carte), Doriana Mărăşoiu (ilustraţie), Mihaela Criticos, Diana Mihnea (consultanţi ştiinţifici) şi reprezentanţi oficiali Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei – BRECO şi ai Delegaţiei generale Valonia-Bruxelles la Bucureşti.

„În cadrul activităţilor ocazionate de celebrarea aniversării a 50 de ani de Francofonie instituţională, am fost în mod deosebit onoraţi în a ne implica în sprijinirea unui impresionante iniţiative realizată de Igloo, care aduce un omagiu unei dimensiuni necunoscute a capitalei româneşti. Audioghidul ce prezintă cele mai emblematice edificii Art Deco ale bulevardelor centrale ale Bucureştiului va reprezenta, fără îndoială, un instrument major de promovare a turismului pentru municipiul București şi unul pentru valorizarea tradiţiei francofone şi europene de care Bucureştiul nu s-a despărţit niciodată, nici măcar în perioadele cele mai tragice ale istoriei sale recente. Acest proiect colaborativ propune o abordare atât academică cât şi educaţională şi se înscrie într-o perspectivă a interconectivităţii: digitalizarea, vector de dezvoltare şi totodată de solidaritate în spaţiul francofon”, declară partenerii francofoni ai acestui proiect.

Notă: Conform reglementărilor în vigoare la această dată, evenimentul se va desfășura fără public la locație și va fi transmis LIVE pe facebook.com/artdecobucharest şi facebook.com/igloomedia

Pentru mai multe informații legate de eveniment vă rugăm accesați: https://fb.me/e/5yVXLZlL3

Fenomenul Art Deco a apărut inițial ca o stare de spirit care a cucerit atmosfera Capitalei. Materializat treptat în forma construită, a devenit decor al vieții citadine. Ritmul alert al volumelor în cascadă, confortul rafinat al interioarelor, geometria exuberantă a ornamentelor sunt semnele unei modernități efervescente care și-a pus amprenta asupra identității urbane a Bucureștiului.

Albumul de fotografie de arhitectură Bucureşti – Oraş Art Deco notează şi recunoaşte valoarea patrimoniului său arhitectural inestimabil. Astfel vom putea redescoperi și recupera spiritul Art Deco al „micului Paris” interbelic, tonul optimist și jovialitatea unei lumi care, chiar în fața unei realități ostile, nu a încetat să creadă în bucuria de a trăi.

Albumul de fotografie de arhitectură Bucureşti – Oraş Art Deco, colecţia igloopatrimoniu, 2020

Ghidul de arhitectură B:MAD – DETALII ART DECO Bucureşti. Un ghid vizual, colectia igloo guide, 2020

„Prin acest nou Ghid din seria B:MAD, cel al detaliilor Art Deco, ne dorim să re-descoperim frumuseţea detaliului, simbolisticii şi motivelor decorative ale Modernismului Art Deco – în contextul istoric şi social al anilor 1920-1945. În introducere, textele doamnei Andreea-Ileana Iaru Popîrlan ne conturează percepţia contemporanilor acestei perioade asupra fenomenului Art Deco ca „o formă nouă şi orientată spre progres”. În contrapondere la contextualizarea fenomenului creionată în paginile Ghidului, descoperim în fotografiile de arhivă şi oraşul acelei epoci – Bucureștiul interbelic, „un oraș în devenire care trăiește o metamorfoză în salturi”, cât şi imaginea acelui oraş „al bulevardelor largi și clădirilor înalte”.

Această scară a patrimoniului modernist este însoţită de o selecţie a 100 dintre cele mai surprinzătoare detalii şi motive decorative deco-moderniste din Bucureşti, care ne transmit simbolurile, grafismul şi un anume savoire-faire al acestui oraş în perioada interbelică” – Dragoş Dogaru, iniţiator şi coordonator proiect B:MAD.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.