Datorită restricțiilor din acest an, provocate de pandemie, nu a mai fost posibil să călătorim așa de mult cum o făceam și mai ales așa departe, în alte țări. Astfel am avut șansa să (re)descoperim o parte din patrimoniul cultural local, regiuni cu mare potențial turistic, orașe care aparent se revigorează, castele, muzee și expoziții care au fost nevoite să facă față provocărilor și măsurilor din pandemie, dar totuși să primească vizitatori. 

La început de noiembrie, într-o frumoasă zi de toamnă am vizitat Castelul Cantacuzino din Bușteni, care găzduiește expoziția “Detaliul Neoromânesc”. Expoziția de la castelul Cantacuzino este o călătorie înapoi în timpul caselor în stil neoromânesc (cum ar fi Vila Minovici, Școala Centrală din București, Casa Lahovary, Universitatea de Arhitectură Ion Mincu), ce redescoperă piese de mobilier cu influențe neoromânești. Stilul architectural neoromânesc punctează un moment în care România se aliniază la un curent internațional important – Art Nouveau.

Expoziția temporară prezintă prin lucrări de pictură, carte, sculptură, mozaic, fotografie, mobilier, țesături, serigrafie, broderie, acuarelă grafică, design de produs și mobilier aspecte specifice acestui gen. Expoziția poate fi vizitată până în 15 decembrie 2020.

Cartea “Detaliul Neoromânesc – București”

Această carte se adresează iubitorilor de frumos în general și mai cu seamă nostalgicilor arhitecturii Bucureștiului de început de secol XX. “Detaliul Neoromânesc – București” îți prezintă clădirile anilor 1900 care constituiau odinioară mândria orașului, dar care în prezent suferă diverse stadii de degradare și vandalizare, ori sunt copleșite de infrastructura instalată cu lipsă de considerație. Ilustrațiile originale realizate în acuarelă imortalizează o ipostază idealizată a edificiilor, cu intenția de a documenta dar și a sensibiliza, totodată, cititorul. Ediția necartonată, bilingv română-engleză – 96 pagini color

*

Despre Castelul Cantacuzino

sursa text https://www.cantacuzinocastle.com/about

Castelul Cantacuzino din Bușteni, de o mare valoare arhitectonică, istorică, documentară și artistică, a fost construit în 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al României între 1899-1900, 1904-1907.

Castelul, construit în stil neoromânesc, este înconjurat de un parc ale cărui alei te poartă spre cascade, fântâni arteziene și grotă. Edificiul a fost realizat în piatră și cărămidă după planurile arhitectului Grigore Cerchez și se întinde pe o suprafață de 3148 mp.

Repertoriul decorativ conferă ambianței interioare un pronunțat caracter romantic. Vitraliile, stucomarmura, consolele, plafoanele cu grinzi aparente și pictate, balustradele din lemn, piatră sau fier forjat, feroneria turnată în bronz și bogat ornamentată, reprezintă o măiestrie a meșteșugului artistic. Șemineele realizate din piatră de Albești, ornamentate cu mozaicuri policrome, împlinesc atmosfera de reședință boierească, sporind valoarea edificiului.

Castelul posedă o colecție de heraldică reprezentând blazoanele familiilor de boieri încuscriți cu cantacuzinii și o friză de picturi votive cu iluștrii membri ai familiei Cantacuzino din ramura munteană.

GHEORGHE GRIGORE CANTACUZINO “NABABUL” Scurta Biografie

Prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino (n. 22 septembrie 1832, București; d. 23 martie 1913, București) a fost un om politic român, ales de două ori primar al Bucureștiului și numit prim-ministru al României în perioada 1899 – 1900 și în perioada 1904 – 1907. Se trăgea din vechea familie nobiliară, Cantacuzino, fiind un descendent al voievozilor români, respectiv împăraților bizantini Cantacuzino. A studiat la București și Paris, unde și-a luat doctoratul în drept, în anul 1858. După ce s-a întors în țară a fost numit judecător la Tribunalul Ilfov, după care, a devenit consilier la Curtea de Apel București, funcție din care a demisionat la data de 4 mai 1864.

Datorită averii sale colosale a fost supranumit “Nababul”. Din banii de care dispunea, a construit trei palate: Palatul Cantacuzino din București, situat pe Calea Victoriei, care adăpostește în prezent Muzeul Național „George Enescu”, Castelul Cantacuzino din Bușteni, numit uneori „Palatul Cantacuzino Bușteni”, și Palatul Cantacuzino de la Florești, supranumit și “Micul Trianon”, în prezent în ruină.

*

Fotografii de Lucian Muntean

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.