Edge Runners @ Centrul Artelor Vizuale Multimedia

15 octombrie – 5 noiembrie

luni – vineri 17 – 20 h

Vlad Brăteanu, Antonia Corduneanu, Tudor Ciurescu, Giulia Crețulescu, ccrocodile tearss, Lucian Hrisav, Pandele Pandele, Ștefan Tănase, Ovidiu Toader, RGBastler (Andreea Vlăduț, Florine Mougel)

Expoziția „Edge Runners” aduce în prim-plan, precaritatea emoțională generată de un ritm accelerat de lucru și de un fundal de instabilitate economică, socială, sanitară. Propunem o relecturare a depresiei și a melancoliei din perspectiva capitalizării lor de către industria farmaceutică, dar și din prisma potențialului de a se reconfigura simbolic în instrumente de rezistență împotriva turbo-capitalismului ce stigmatizează dispozițiile afective care afectează ritmul de lucru 24/7.

Euforia perpetuă și exuberanța sunt stări afective instrumentalizate în discursurile de management în vederea atingerii unei productivități şi eficiențe maxime. În paralel cu imaginea lucrătorului ideal – fericit, flexibil, creativ – a luat amploarea o întreagă industrie self-help care pune la dispoziție pachete de instrucțiuni pentru managementul emoțiilor și optimizarea sinelui fără a aduce în discuție condițiile externe. Aceste calități ale lucrătorului / lucrătoarei se plasează în opoziție cu precaritatea emoțională și fizică trăită. Melancolia și depresia devin stări circumscrise unui individ leneș, lipsit de voință care refuză tehnicile de dezvoltare personală cu eficacitate imediată.

Cum deturnăm asocierea dintre melancolie, depresie, anxietate și lipsa de voință, de încredere în propriul sine? Cum ne reconectăm la propriile emoții? Cum eludăm regulile de a simți elaborate de corporații în vederea obținerii profitului? Cum ne eliberăm de sub tirania imperativului de a fi fericit, exuberant?

Prin expoziția „Edge Runners” lansăm un exercițiu de imaginație terapeutic în care în locul euforiei și exuberanței, lăsăm să se instaleze depresia, melancolia, anxietatea. Propunem utilizarea acestor dispoziții emoționale ca o serie de instrumente de reflecție asupra contextului social, politic și economic și de rezistență împotriva unui ritm impus din exterior, cu efecte autodistructive și alienante.

Proiect realizat în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte.