Vineri, 18 Septembrie 2020, de la ora 19, în Biserica Neagră (Brașov) se va desfășura concertul Bach 2.1. Concertul este organizat cu ocazia Zilei Europene a Muzicii Vechi și propune publicului integrala Concertelor pentru două clavecine și orchestră de coarde de Johann Sebastian Bach (BWV 1060 – 1062). 

Interpreții concertului sunt: Raluca Enea / Steffen Schlandt – clavecin, Mircea Ionescu / Dávid Csibi – vioară barocă, Adorján Csaba – violă barocă, Lázár Zsombor – violoncel baroc, Szögyör Arpad – contrabas baroc. 

În program

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750): 

– Concertul pentru două clavecine și orchestră de coarde (BWV 1060): Allegro – Largo ovvero Adagio – Allegro 

– Concertul pentru două clavecine și orchestră de coarde (BWV 1061 a): Fără indicație de tempo – Adagio ovvero Largo – Fuga 

– Concertul pentru două clavecine și orchestră de coarde (BWV 1062): Fără indicație de tempo – Andante – Allegro assai 

Muzicienii vor cânta în interiorul Bisericii Negre, accesul publicului fiind permis în conformitate cu reglementările în vigoare în această perioadă. Concertul va fi captat audio-video și va fi difuzat, live, pe un panou video amplasat pe zidul exterior al Bisericii Negre. Accesul publicului va fi permis în spațiul special amenajat între Biserica Neagră și colegiul Honterus (Brașov) cu respectarea măsurilor cuprinse Ordinul comun al Ministrul Culturii și Ministrul Sănătății, referitor la organizarea concertelor în aer liber. 

De asemenea, concertul va fi difuzat, live, pe facebook: 

https://www.facebook.com/Festivalul.de.Muzica.Veche.Bucuresti/ 

Biletele se pot achiziționa din gift studio-ul INSPIRATIO, curtea Johannes Honterus nr. 8, în limita locurilor disponibile, zilnic de la 10.00 la 19.00. Cei care doresc să vină la concert dar nu sunt în Brașov, au posibilitatea să rezerve biletele pe mail la [email protected], cu condiția să le achiziționeze cu două ore înaintea concertului. Accesul la concert va fi făcut în limita locurilor disponibile – 70 de locuri în interior (30 lei/loc), 100 de locuri în exterior (10 lei/loc). Biletele de acces la concert vor fi disponibile doar în seara evenimentului, la Biserica Neagră din Brașov. Accesul în biserică și în spațiul de audiție în aer liber amenajat în vecinătate va fi posibil începând cu ora 18,30. 

Organizatorii evenimentului sunt Asociația ANTIQVA și Festivalul de Muzică Veche București. Parteneri: REMA – Rețeaua Europeană de Muzică Veche, Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român, Biserica Evanghelică CA – Parohia Brașov, Inspiratio, Muzeul Județean de Istorie Brașov. Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești. 

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Brașov FM, Radio Trinitas, RFI, Radio Clasic, Profit.ro, Urban.ro, modernism.ro, AgenţiadeCarte.ro, Informateca.ro 

Contact

Laurențiu Constantin. [email protected] 0725.223.394. Integrala concertelor la două clavecine de J.S. Bach. 

Johann Sebastian Bach a acordat o atenție deosebită instrumentelor cu claviatură pe care le-a explorat diferențiat și ținând cont de caracteristicile lor tehnice și timbrale. Ca și compozitorii din școlile franceză și italiană, Bach a abordat clavecinul din perspectivă solistică și i-a dedicat un vast repertoriu. În afara lucrărilor pentru clavecin solo, Bach a compus o serie de lucrări în care clavecinul evoluează ca solist acompaniat de ansamblu orchestral. Mai mult, Bach a construit interesante dialoguri solistice compunând și concerte pentru două, trei sau chiar patru clavecine.  

Ca structură, toate cele trei concerte pentru două clavecine sunt alcătuite fiecare din câte trei părți ce respectă tiparul repede – lent – repede. Pe parcursul acestor lucrări, cele două instrumente sunt abordate în mod egal iar discursul muzical este divers și complex. Acest aspect poate fi ușor observat atât din perspectivă armonico-melodică sau metro-ritmică dar și în ceea ce privește tehnica instrumentală perfecționată a clavecinului. Utilizarea pasajelor de tip polifonic este de asemenea o caracteristică a acestor lucrări; poate fi amintită în acest context Fuga din partea a treia a Concertului BWV 1061, parte care impune celor doi soliști înțelegerea adecvată a muzicii și o bună stăpânire a tehnicii instrumentale. Ziua Europeană a Muzicii Vechi. 

Din anul 2013, s-a stabilit la nivel european ca data de 21 martie (ziua de naştere a compozitorului Johann Sebastian Bach), să devină Ziua Europeană a Muzicii Vechi. Sărbătorirea este o ocazie potrivită de a pune în valoare o moştenire muzicală de peste 1000 de ani, unică în contextul civilizaţiei umane. Circumstanțele excepționale de anul acesta au făcut ca data obișnuită de 21 martie să fie schimbată cu cea de 18 septembrie (în cazul României). 

Evenimentul se constituie într-un proiect de anvergură, cu sute de recitaluri și concerte, desfășurate în importante orașe europene. Toate acestea sunt transmise live, prin streaming de internet, de către REMA (Réseau Européen de Musique Ancienne) promotor oficial şi coordonator al acestui eveniment. Rețeaua are în acest moment 96 de membri din 22 de ţări europene și este organismul reprezentativ pentru muzica veche din Europa,. Cele două entități din România, membre ale REMA sunt: Festivalul de Muzică Veche București și Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc.