Galeria AnnArt continuă programul expozițional al acestui an cu un solo show Francisc Chiuariu: How to Disappear Completely (Cum să dispari complet). Vernisajul este joi 10 septembrie, pe parcursul a trei ore, între 17 – 20, când publicul este invitat să viziteze expoziția, cu asigurări din partea galeriei că toate măsurile de siguranță sunt respectate.
Noua și mult-așteptata expoziție este a cincea prezență personală a artistului pe simezele AnnArt, după Shadows, în 2012, Teoria Cerculu, în 2013, Privire de sus, în 2016, și Eye of the Storm, în 2018. Expozițiile au fost completate în acest parcurs și de prezenta artistului la Art Safari, în București, cu un solo preview, în 2016, precum și la Art Vienna, în 2017 – prilej cu care Chiuariu a fost evidențiat prin recordul primei și celei mai rapide vânzări a unei lucrări de artă în cadrul târgului international.
Francisc Chiuariu este unul dintre cei mai semnificativi pictori români contemporani formați imediat după căderea regimului comunist, fiind un artist reprezentativ pentru tendințele actuale în pictura, inovator în tehnici proprii de lucru și temele explorate.
‘Prin efecte bine controlate în suprapuneri de straturi mate cu straturi care evidențează luciul uleiului, personajele se deprind, asemeni unei tăieturi ca cele utilizate în publicitate sau tehnicile montajului cinematografic , de fundalul imaginat. Aceste decupaje de real ale unui corp că pierdut într-un hățis de lichid și elemente amniotice primordiale ne trimit cu gândul la fragilitatea individului contemporan, fisurată cu fiecare accelerare din ce în ce mai pregnantă în reprezentarea lumii exterioare, dată de descoperirile din domeniul științei și/sau atributele corectitudinii politice”. (Horațiu Lipot)
Expoziția How to Disappear Completely este curatoriata de Horațiu Lipot și însoțită de un text critic care examinează pertinent atât parcursul creativ al artistului cât sensul conceptual al noii serii de lucrări (textul integral în Anexa).
Selecția curatoriala a constituit un fond de 30 de lucrări în ulei pe panza, panotate într-o formula hibrid, de o expresivitate aparte, în nota majoritar-clasica pentru lucrările de dimensiune mare, punctată de o abordare ‘instalationistă’, care evidențiază registrele lucrărilor de dimensiune mică ale seriei și face totodată loc unei lucrări video realizate recent de Francisc Chiuariu.
Expoziția este deschisă pentru public, cu intrare liberă, în perioada 10 septembrie – 7 noiembrie 2020, de luni până vineri, între orele 11 – 18 și sâmbăta între orele 11 – 15. Fondul de lucrări al expoziției este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt.
Francisc Chiuariu _A_ ulei pe panza _ 170×135 _ 2019 – 2020 Francisc Chiuariu_E_ulei pe panza _ 130X100 _ 2019-2020 Francisc Chiuariu_K_ulei pe panza _ 50X35 _ 2019-2020
How to disappear completely / Francisc Chiuariu recent works
Cu o carieră de aproape 30 de ani, Francisc Chiuariu este unul dintre artiștii cu o activitate consistentă în mediul picturii. Discursul său plastic care a cunoscut câteva sincope în zona abstracționismului și a suprarealismului pare că se stabilizează în ultimii zece ani în zona unui figurativism care la rândul lui, asemeni unui ambitus, pleacă din fotorealism abstractizându-se cu fiecare serie nouă. În fond, artistul, asemeni contextului socio-economic dat, a urmat organic parcursul accelerat supus influențelor rapide și succesive externe care s-au manifestat în societatea românească recentă, de la dezvoltarea imaginii de tip publicitar la societatea de consum accelerată, sau noul cult internațional al urbanității.
Conceptual această nouă serie de lucrări pornește de la o problemă aplicabilă metempsihozei, concept filosofic despre transmigraţia sufletelor indivizilor care ar parcurge, după moarte, în vederea purificării, un lung şir de reîncarnări succesive. Metampsihoza apare atât ca un simbol al continuităţii morale cât şi a celei biologice. Funcția artei a fost de-a lungul timpului aceea de a face divinul vizibil, asistând în perioada modernă la un raport inversat, prin care vizibilului i se atribuie funcția transcedentală. În aceste lucrări, personajele sunt surprinse ca înghețate în mijlocul unei acțiuni capitale, părând că se îndreaptă în grabă spre ceva definitiv, spre unul dintre Judecătorii olimpieni, sau către echivalentul lor cuantic – demnul lui Maxwell. Toposul este inexistent, conturând un spațiu mitologic primordial, apropiat unui purgatoriu, mereu la orizontul unui rai sau iad, însă personajele prin elementele de vestimentație sunt clar plasate în contemporaneitate. În aceste lucrări lumea este definită drept cadrul general de referință în care se situează individul înainte de a pătrunde în spațiul-timp virtual și care se raportează la această lumea alternativă ca la o non-lume ireală, imaterială, aspațială și atemporală. Prin această strategie artistul iese din domeniul utopiei concepând mai degrabă o ucronie, astfel scena părând că ar putea fi de la începuturile lumii sau de acum – dintotdeauna. Personajele, parcă pentru a reîntregii tema cu conotații universaliste, sunt reprezentative pentru majoritatea categoriilor sociale -bărbați, femei, copii- reprezentate adesea ca personaj tip, individualizat și doar în câteva exemple în perechi, parcă pentru a susține arhetipalitatea lor. Dinamica personajelor este reminiscientă serilor anterioare ale artistului care stau și la baza incursiunii în figurativism, Shadows și Outdor (2010-2011), încifrând o mișcare de tip brownian, bine determinată și specifică spațiului public urban.
Aceste dihotomii atât conceptuale cât și stilistice, tipice postmodernsimului practicat de Chiuariu, se evidențează ca un mesaj vital care trebuie transmis nemediat lumii contemporane. Discrepanțe simbiotice găsim în discursul plastic prin redarea bidiferențiată -indivizii reprezentați apelând la tehnici fotorealiste sau ale unui figurativism de tip glam, față de peisajul unde sunt plasate, abstractizat până la esențial. Prin efecte bine controlate în suprapuneri de straturi mate cu straturi care evidențează luciul uleiului, personajele se deprind asemeni unei tăieturi ca cele utilizate în publicitate sau în tehnicile montajului cinematografic, de fundalul imaginat. Aceste decupaje de real ale unui corp ca pierdut într-un hățis de lichid și elemente amniotice primordiale ne trimit cu gândul la fragilitatea individului contemporan, fisurată cu fiecare accelerare din ce în ce mai pregnantă în reprezentarea lumii exterioare, dată de descoperirile din domeniul științei și/sau atributele corectitudinii politice. După cum observă Alex Kitnick, în timp ce lumea accelerează din ce în ce mai mult spre abstractizările politicii de capital sau către interconectivitatea rețelelor digitale, corpul răspunde prin a se retrage. Prin aceasta, seria aduce în discuție și elemente ale unor tendințe recente ca Noul Romantism (Negru), reprezentat prin refugiul individului în utopie, în ideologiile politicilor identitare, sau în perspective mesianice.
În tot acest amplu proces observațional de tip blow-up ni-l putem imagina pe Francisc Chiuariu ca pe acel povestitor arhetipal de la începuturile vremii, în comuna primitivă, a cărui unic scop este de a reda printr-o matrice a proprilor credințe, poveștile de neexplicat întâmplate în contactele și activitățile diurne. – Horațiu Lipot, curator

Francisc Chiuariu
n. 1966, Sibiu
Francisc Chiuariu este unul dintre cei mai semnificativi pictori români contemporani formați imediat după căderea regimului comunist. Artist reprezentativ pentru tendințele actuale în pictură, Chiuariu astudiat cu profesorul Florin Ciubotaru la Universitatea Națională de Arte din București, unde a și predat între 1993 și 2000. Are o identitate creativă inconfundabilă, distinctivă prin explorarea conjuncțiilor dintre medii tradiționale și tehnici, materiale sau suporturi neconvenționale. În practica sa,îmbină pe planuri multiple fotorealismul cu neoexpresionismul, acrilicul şi cerneala tipografică, iconografiile urbane cu suprafețele abstracte. Lucrările sale au fost remarcate în licitații locale, unde au atins o cotă puternică, dar și în expoziții, la Moscova, Liverpool sau Tel-Aviv, și se află în colecții private din România, Franța, Rusia, Elveția, Israel, Canada, Austria și Africa de Sud. Trăiește și lucrează în București, iar din 2011 este reprezentat de galeria AnnArt, unde are la activ 4 solo show-uri (Shadows în 2012, Teoria Cercului în 2013, Privire de Sus în 2016, Eye of the Storm in 2018), șase participări în expoziții colective şi o prezenţă la ArtVienna 2017
Studii
1993 Universitatea Națională de Arte, Secția Pictură, Bucureşti, România
1993-2000 A predat la Universitatea Națională de Arte, Secția Pictură, Bucureşti, România
Expoziții personale
2018 “Eye of the Storm”, AnnArt Gallery, Bucuresti
2016 “Privire de Sus”, AnnArt Gallery, Bucuresti
2013 „Teoria Cercului”, AnnArt Gallery, Bucureşti
2012 „Shadows”, AnnArt Gallery, Bucureşti
„Outdoor”, Centrul Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, România
„Outdoor”, Muzeul Național de Artă Contemporană, Bucureşti
2010 „Rețele”, Atelier 030202, Bucureşti
2007 „Obsession”, Galeria Quasar, Bucureşti
2002 Art Jazz Club, Bucureşti
2001 Galeria Hanul cu Tei, Bucureşti
Galeria Căminul Artei, Bucureşti
1998 Centrul Cultural Maghiar, Bucureşti
1993 Galeria Nouă, Bucureşti
1992 Muzeul de Artă din Roman, România
Expoziții de grup
2014-2015 „Mica Artă Mare”, AnnArt Gallery, Bucureşti
2014 „Învățământul artistic bucureștean și arta românească după 1950”, Muzeul Național de Artă Contemporană, București
2013-2014 „The Essences of Reality” artişti contemporani din centrul şi estul Europei, într-o expoziţie itinerantă, Muzeul Brukenthal, Sibiu, România
„creion | cerneală | tuș”, AnnArt Gallery, București
2013 „artZoom de vară”, AnnArt Gallery, Bucureşti
„[en]counterpoint”, Pop-up Art Gallery, prin AnnArt Gallery, în cadrul Festivalului Internațional de Muzică George Enescu, Bucureşti
„End of Empires”, Corke Gallery, Liverpool, UK
2012 „Mica Artă Mare”, AnnArt Gallery, Bucureşti
„Eastern European Identities – Hungarian and Romanian Contemporary Art”, Varfok Gallery, Budapesta, Ungaria
„Colouring the Grey – State of Body”, Independents Liverpool Biennale, UK
„Romania in Paris”, American Center for the Arts, Dorothy’s Gallery, Paris
2011 „Caiet de planuri”, AnnArt Gallery, Bucureşti
„Colorând griul – Starea de spirit”, Casa Artiştilor din Tel Aviv, Israel
„Post Umanism”, V-Art Gallery, Moscova
„Colorând griul”, Secțiunea Proiecte Speciale, Bienala de Artă Contemporană de la Moscova, ediția a 4-a, Artplay Design Centre, Moscova
„Pour femme”, The Ark, Bucureşti
„Celălalt corp”, Victoria Art Center, Bucureşti
„Perceptio”, Atelier 030202, Bucureşti
„Delicii”, Atelier în tranziție, București
2010 „Detaliile încep păşind”, Iconique Class Studio, Bucuresti; Maison Maitresse, Cluj, Romania
„Patru generații sub acelaşi acoperiş”, Hotel Capital, Bucureşti
„10 pentru deceniul X”, Galeria Municipiului Bucureşti
„Call for project/call for dossier”, Atelier în tranziție la Apollo, Artis, București
2009 „Alb-negru”, Atelier în tranziție la Librăria Eminescu, București
2008 „Tranziție în atelier”, Magazin Kenvelo, București
1999 Grupul Crinul, Bancorex, București
1998 Grupul Crinul, Galeria Cuhnia, Centrul Cultural Palatele Brancoveneşti Mogoşoaia, România
1997 Grupul Crinul, Casa Enescu, București
1996 Grupul Crinul, Curtea Veche, București
Publicații
Francisc Chiuariu: Teoria cercului, catalog bilingv, autor Fundația AnnArt, Bucureşti, 2013, cu texte de Magda Cârneci și Gabriela Massaci, ISBN 978-973-0-15508-2
Francisc Chiuariu: Shadows, catalog blingv, autor Galeria AnnArt, Bucureşti, 2012, cu texte de Adrian Guță, Gabriela Massaci, Aurelia Mocanu și Cosmin Năsui,ISBN 978-973-0-12235-0
Cosmin Năsui, Francisc Chiuariu, monografie, ed. Vellant, București, 2012, cu texte de Adrian Guță și Cosmin Năsui, ISBN 978-973-1984-83-4
Cosmin Năsui, Colorând griul: artiști contemporani români la a patra ediție a Bienalei internaționale de artă contemporană de la Moscova, ed. Vellant, București, 2011, ISBN 978-973-1984-71-1
Lucrări în colecții
Colecții publice (Muzeul Național de Artă Contemporană, București, România) și colecții private din România, Franța, Rusia, Elveția, Israel, Canada, Austria și Africa de Sud.
Recent Comments