Fotograful Simion Buia alături de George Ivașcu – directorul Teatrului Metropolis, și de Carmen Mușat – redactor-șef al Revistei „Observator Cultural”, au participat luni, 18 mai, la conferința de presă prilejuită de lansarea proiectului „Romanian Actors by Simion Buia”. Evenimentul a avut loc la ora 11:00 la Teatrul Metropolis (Strada Mihai Eminescu 89).

Romanian Actors by Simion Buia LM0_0001
„Romanian Actors by Simion Buia” este un proiect artistic de promovare a actorilor din România în fotografii și mărturisiri filmate, realizat cu sprijinul Sony România, în parteneriat cu: Teatrul Metropolis, Ziarul Metropolis și Observator Cultural.

„Romanian Actors by Simion Buia” este un proiect artistic de promovare a actorilor din România în fotografii și mărturisiri filmate, găzduite atât în spații de expoziții cât și online pe www.romanianactors.com.
După ce a portretizat peste 70 de actori în cadrul „Actorii și Fotograful” – majoritatea din Generația de Aur, proiect premiat la Gala Societății Civile, Simion Buia revine cu un nou demers artistic de respirație lungă. Fără a avea intenția unei galerii de tip who-is-who, romanianactors.com se prefigurează a fi o platformă de artă cu folos, un spațiu în care fotografia și videografia devin moduri de reprezentare a actorilor și intermediere a cunoașterii lor dincolo de roluri și personaje.
Într-o perioadă în care fotografia este un mijloc de experimentare, Simion Buia rămâne adeptul unei viziuni ciné vérité asupra imaginii. Portretele realizate de el sunt curate, cu intervenții minimale de editare, amintind de influența mentorului său – Thomas Ruff, și sunt de obicei printate pe fine art canvas evocând prima funcție a portretisticii înainte să devină gen artistic. Nou în videografie, Simion Buia, după ședința foto, folosește camera mirrorless pentru a înregistra mărturisiri video ale actorilor într-un set-up sobru.
Despre AUTOR
Simion Buia (n.1966, București) face parte din categoria artiștilor preocupați de identitatea individuală și culturală pe care o abordează folosind fotografia și videografia ca instrumente de înfățișare și imortalizare a chipului uman. Simion Buia a studiat estetica fotografiei la Kunstakademie Düsseldorf și jurnalismul la Facultee Libre de Paris et d’Ile de France și a devenit membru al Deutscher Journalisten Verband în 1998. A avut peste 15 expoziții solo cu proiectele sale „Actorii și Fotograful” și „Maschere di Venezia”. Lucrări ale artistului se află în colecții private din România, Ungaria, Cehia, Germania și Emiratele Arabe. Trăiește și lucrează în București unde este manager al unei școli private de fotografie – Academia de Fotografie.

foto Lucian Muntean

Romanian Actors by Simion Buia LM0_0002

Romanian Actors by Simion Buia LM0_0003 Romanian Actors by Simion Buia LM0_0004 Romanian Actors by Simion Buia LM0_0005 Romanian Actors by Simion Buia LM0_0006 Romanian Actors by Simion Buia LM0_0007 Romanian Actors by Simion Buia LM0_0008 Romanian Actors by Simion Buia LM0_0009