Muzeul Național al Banatului din Timișoara, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), anunță deschiderea expoziției itinerante „Fețele noi ale armelor vechi”, la sediul Muzeului Național al Banatului. Aceasta va putea fi vizitată începând de sâmbătă, 15 august 2020, ora 10:00.

Expoziția aduce în atenția publicului o serie de obiecte din patrimoniul MNIR caracteristice domeniului tehnicii militare, datate în secolul al XIX-lea și al XX-lea. În expunere se regăsesc piese de armament folosite în timpul Primului Război Mondial, de către Armata Română, Armatele Puterilor Centrale care au ocupat mare parte a Regatului Român, dar și de către Misiunile Militare Franceză, Britanică și Italiană sosite în ajutorul românilor. Expoziția cuprinde, alături de acestea, componente ale echipamentului militar, dar și documente – jurnale de război, din perioada 1914-1918, aducând în prim plan schimbările profunde în mediului social și cultural, ca urmare a efectelor Marelui Război. Unul dintre domeniile tehnicii, care s-au dezvoltat în mod spectaculos în această perioadă, a fost cel al armelor, forțele implicate în Primul Război Mondial investind masiv în cercetarea și dezvoltarea armamentului atât de necesar pe câmpurile de luptă.

Proiectul expozițional „Fețele noi ale armelor vechi”, inițiat de domnii Paul Popa și Bogdan Mladin, restauratori – armurieri, împreună cu Valentin-Ionuț Drăgoiescu, muzeograf în cadrul MNIR a fost continuat și reeditat ca urmare a colaborării remarcabile dintre secțiile Istorie din cadrul muzeelor partenere, cu participarea deosebită a domnului Zoran Markov, reprezentant al Muzeului Național al Banatului. Expoziția își propune să descopere publicului o latură mai puțin cunoscută a exponatelor din domeniului științei și tehnicii din colecția MNIR, simultan, evidențiând importanța activității de restaurare, atât prin îngrijirea și punerea în valoare a unor piese de multe ori uitate sau aflate într-un stadiu de degradare avansată.

În expoziția deschisă la Muzeul Național al Banatului pot fi admirate piese din patrimoniul MNIR expuse pentru prima dată în Timișoara, precum setul de duel al lui Alexandru Ioan Cuza, revolverul regelui Ferdinand I și cel al generalului francez Henri Berthelot, cel care a condus Misiunea Militară Franceză din România.

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național al Banatului în perioada 15 august – 2 septembrie 2020, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

În condițiile impuse de starea de alertă din România, expoziția nu va beneficia de un vernisaj.