Letting the days go by, water flowing underground
Solo Show Iosif Király 

Vernisaj sâmbătă, 13 Iunie, 2020 l 12:00 – 22:00
Anca Poterașu Gallery, București
Popa Soare 26, Bucharest
www.ancapoterasu.com

Ne bucurăm să vă invităm la prima expoziție a artistul Iosif Király la galerie, sâmbătă, 13 iunie începând cu ora 12:00. 

Incertitudinea indusă de starea de urgență a transformat vernisajul programat inițial la finalul lunii martie în evenimentul de redeschidere a galeriei de la mijloc de iunie. Fotografiile artistului Iosif Király au rămas cu noi în spațiul de pe Popa Soare în mijlocul unei tăceri abrupte și neliniștitoare, în timpul unei izolări definite de după-amiezi cu multă cafea, ceai și cele mai bune planuri. 
[…]

Iosif Király studiază atent ideea timpului, ireversibilitatea sa și unda stranie și repetitivă a evenimentelor care ne conturează viața și percepția asupra ei. Există diferite dimensiuni ale timpului explorate în expoziție: timpul arhivei – cu care artistul a lucrat sub diverse forme pe parcursul carierei sale, un timp al observației și al reflecției asupra trecutului. Un timp care trece pasiv ca o toropeală de vară pe treptele vreunui muzeu. Un timp istoric plin de evenimente pe care le-am trăit împreună cu alții, sau pe care le vom vedea doar în albume vechi de familie, ori lucruri cu totul uitate ce rămân cu doar câțiva dintre noi.

Azi ne-am răzgândit și așezăm diferit lucrările în holul principal, insistăm pe o prezență mai puternică a fotografiilor pe pereți. O instalație mare la intrare care ar funcționa ca un nod central, ca o inimă care să pulseze mai departe în celelalte camere, spre fotografiile despre procesul artistic și spre seria imaginilor cu Dunărea.

Iosif KIRÁLY (b. 1957) este artist vizual, arhitect și profesor la Universitatea Națională de Arte din București. Practica sa artistică investighează relația dintre percepție, timp, sincronicități și memorie prin fotografie, instalație, desen și video. A inițiat, coordonat și, împreună cu arhitecți, artiști vizuali și antropologi, a participat la proiecte de cercetare legate de schimbările survenite în România post-comunistă: D-platform, RO-Archive, Triak sau Tinseltown. În anii ’80 a activat în rețeaua de mail-art, o mișcare internațională underground inițiată de Fluxus. După 1989 a expus individual și/sau în cadrul grupului subREAL.
Lucrările sale se află în numeroase colecții publice și private precum: Muzeul Național de Artă Contemporană București, Arteast Collection, Moderna galerija, Ljubljana; Stedelijk Museum, Amsterdam; Light Work, Syracuse, NY; Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, Berlin; Neue Galerie Graz am Landsesmuseum Joanneum; Museum of Contemporary Art, Ars Aevi, Sarajevo; Colecția Benneton; Emprise Bank, Wichita, KS; Fondazione Cassa di Risparmio di Modena; Banca Europeană Centrală, Frankfurt; Hypo Bank, Frankfurt.

A expus recent la Musée des Beaux-Arts de Tournai (2019) și la Academia Regală de Arte în Antwerp (2019) în cadrul festivalului Europalia, precum și la ICO Museum Madrid/Photo Espana (2019) și în expoziția de la Spațiul Niemeyer din Paris (2019). În 2018, Muzeul Național de Artă Contemporană București organizează o retrospectivă a lucrărilor sale în expoziția personală ”Uși închise, plicuri deschise. Lucrări timpurii 1995-2000”. Iosif Király a expus în spații importante din lume dintre care menționăm: Bozar Bruxelles (2019), Laboratorul pentru fotografie și teorie – Museum der Moderne Salzburg (2019), Stedelijk Museum, Amsterdam (2018), Centrul australian pentru fotografie, Sydney (2015), MART – Museo di Arte Moderna et Contemporanea di Trento e Rovereto (2014), Muzeul de fotografie din Braunschweig (2013), Camera Austria, Graz (2012, 2010), Muzeul de artă modernă și contemporană din Rijeka (2013), Muzeul de fotografie din Tessaloniki (2013), Württembergische Kunstverein (WKV), Stuttgart (2010), Reina Sofia, Madrid (2010), Fundação Calouste Gulbenkian, Lisbon (2005), Kunsthalle Viena (2004), VOX – Centre de
l’image contemporaine, Montreal (2001), Stichting De Appel, Amsterdam (2000), Galérie Nationale du Jeu de Paume, Paris (2000), Moderna Museet, Stockholm (1999), Muzeul de Artă Contemporană din Chicago; Allen Memorial Art Museum, Oberlin; Institutul de artă contemporană din Philadelphia; Joslyn Art Museum, Omaha / USA (1995 – 1997), Manifesta 1, Kunsthal Rotterdam (1996).

Iosif Király a participat la evenimente și bienale importante precum: A 3a Bienală de la Praga (2007), Bienala de la Veneția (1999, 1997, 1993), Bienala din Berlin (1998), Bienala Sāo Paulo (1994), Bienala Istanbul (1992), a 2a Trienală de Fotografie din Esslingen (1992).

Proiectul expozițional „Letting the days go by, water flowing underground” este organizat de Asociația Română de Artă Contemporană (ARAC) și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Datorită contextului generat de pandemia COVID-19 vizita expoziției se va face în conformitate cu regulile stabilite de Ordinului de Ministru nr. 2855 din 15/05/2020. Lista este disponibilă aici: https://bit.ly/2z3pkRo