SPAZI APERTI 2020

Expoziție de artă colectivă a artiștilor rezidenți în Academiile și Institutele Culturale străine din Roma

Accademia di Romania in Roma, cu susținerea Institutului Cultural Român, inaugurează luni, 1 iunie, orele 19:00, cea de-a XVIII-a ediție a expoziţiei internaționale de artă contemporană Spazi Aperti. Evenimentul anual, care se bucură deja de o lungă tradiție și o apreciere deosebită în rândul criticilor și a iubitorilor de artă, se prezintă sub forma unei expoziții, precum şi a unei serii de evenimente paralele.

Spazi Aperti este un eveniment unic, conceput de Accademia di Romania in Roma, exclusiv pentru artiștii în rezidență în Roma și bazat pe un concept original creat de artiștii români bursieri „Vasile Pârvan”, în anul 2002.

Datorită tradiției sale bogate, este cunoscut în mediului academic și artistic din Roma ca reper al artei contemporane. Proiectul are două puncte de atracție: invită artiștii să folosească spațiile atipice ale Accademia di Romania pentru a-și expune lucrările, stimulându-le creativitatea și oferindu-le o nouă perspectivă de interacțiune a artei cu audiența; încurajează artiștii să colaboreze la proiecte realizate pentru și în aceste spații, care vizează o dezbatere culturală autentică, un atelier creativ în artă contemporană și, implicit, o deschidere către viziuni comune pe care tinerii artiști le propun ulterior publicului și experților prezenți la eveniment.

www.spaziaperti.academy

Din pricina blocajului mondial cu care ne confruntăm astăzi și a imposibilității realizării unei expoziții cu public în spațiile inedite ale Accademia di Romania, ediția din acest an Spazi Aperti propune explorarea unor modalități alternative de prezentare a artei la Roma.Având în vedere tradiția expoziției și faptul că a ajuns să fie unul dintre reperele artei contemporane în realitatea multiculturală din capitala Italiei, fiecare ediție a expoziției Spazi Aperti funcționează ca un pilon de susținere a producției artistice a tinerilor artiști străini și ca un vector de condensare a comunității la nivelul academiilor străine din Roma. În acest context, Accademia di Romania in Roma lansează o platformă online și o expoziție virtuală, cu un conținut personalizat în care artiștii intervin și creează spontan. Platforma www.spaziaperti.academy va deveni un mediu de arhivare a artei realizate de către artiștii în rezidență în anul 2020 la Roma, putând fi accesată și în viitor de către generațiile de artiști care nu vor avea experiența perioadei pe care o tranzităm astăzi.

Evenimentul se va desfășura în intervalul 1 – 15 iunie, online, pe site-ul dedicat www.spaziaperti.academy.

Platforma va fi lansată cu ocazia inaugurării expoziției virtuale Spazi Aperti 2020 dar va funcționa pe o perioadă de un an de la lansare, respectiv aprilie 2021. Conținutul site-ului va cuprinde o arhivă Spazi Aperti, o secțiune dedicată aparițiilor în presă, o secțiune dedicată expoziției actuale și o pagină de contact.

Expoziția online din această ediție va cuprinde un portofoliu de lucrări amplu și inedit, la care artiștii vor contribui furnizând un conținut ce va modifica estetica site-ului la fiecare intervenție. Printre artiștii invitați să participe la edițiade anul acesta se numără rezidenții în cadrul: The British School at Rome, Real Academia de España, Accademia Tedesca Roma (Villa Massimo)și Accademia di Romania in Roma.

În paralel cu expoziția virtuală, bursierii „Vasile Pârvan” din Accademia di Romania: Lucia Ghegu și Alexandra Oancea, vor expune în parcul palatului o serie de instalații dedicate acestui eveniment. Lucrările vor putea fi admirate cu ușurință de trecători, fără a fi necesar accesul în interiorul curții (dacă reglementările italiene în vigoare nu o vor permite).

Tema expoziției: „We are asking you out!”

Tema expoziției de anul acesta reprezintă o provocare adresată artiștilor din Roma de a „părăsi zona lor de confort” și a transcende constrângerile aplicate la nivel fizic și mental cu care societatea se confruntă în contextual global actual.

Portofoliul de lucrări va include: proiecte video, artă tip colaj, compoziții muzicale, mesaje text, fotografie, ilustrație, pictură.

Perioada: 1 – 15 iunie 2020

Online www.spaziaperti.academy

Facebook https://www.facebook.com/events/2590158291303004/

Instagram https://www.instagram.com/spaziaperti.academy/?hl=ro