Muzeul Național al Țăranului Român continuă să rămână alături de vizitatorii săi, pe rețelele de socializare, în această perioadă în care activitățile sale culturale au fost suspendate. Cu o cifră de peste 102.000 de urmăritori, pagina de Facebook a muzeului (Facebook.com/MuzeulTaranului) este cea mai apreciată pagină a unei instituții de cultură din România. Pentru toți cei care ne urmăresc zilnic, am pregătit o serie de postări interactive: „Casa de-a casa”, #particular – Muzeul de acasă, „De la tilincă la opincă. Dicționar pe sărite”, „Povești de seară… mețeriste”, #MȚRmăinspiră | în plină criză, ne refugiem în artă.

În fiecare zi a săptămânii, vă așteptăm la „Casa de-a casa”, o campanie online de colectare a unor istorii despre locuire ce se vor constitui într-o arhivă. Actuali sau foști specialiști ai muzeului vă însoțesc prin poveștile lor, îndemnând vizitatorii online să contribuie la colecția noastră cu propriile lor experiențe de locuire. Fiecare dintre noi are povești ale locuirii în propria casă ori aiurea. Trebuie doar să vă dați răgaz și să scotociți în memorie. Chiar și într-un detaliu puteți descoperi o lume.

#particular este Muzeul de-acasă, o colecție de obiecte și poveștile lor (încă) nespuse. Un muzeu nu înseamnă doar colecțiile pe care le arată, ci și poveștile pe care le poate aduna. Strângem laolaltă poveștile acelor obiecte personale care nu se epuizează niciodată; pe care le iubim sau care ne scot din minți, dar de care nu ne-am despărți niciodată. În miezul izolării, Muzeul Țăranului provoacă vizitatorii virtuali să se întrebe care este obiectul prețios? Care este lucrul a cărui poveste merită spusă, pentru că te face să te simți acasă sau, din contră, te duce cu gândul departe? Adunăm imaginile și poveștile pe care vizitatorii ni le trimit și le postăm pe pagina Arhivei de Imagine MNȚR (Facebook.com/ArhivaDeImagine). Le păstram cu grijă de arhivist pe fiecare pentru ca, ulterior, seria curatoriată să își găsească locul într-una din secțiunile platformei web Rețelele Privirii (arhiva.muzeultaranuluiroman.ro).

Pentru că în vremurile acestea nu mai pot umbla pe teren, prin sate, în căutare de tradiții mai noi sau mai vechi, o echipă de etnologi de la Muzeul Țăranului a gândit un dicționar multimedia. „De la tilincă la opincă. Dicționar pe sărite” este publicat cuvânt cu cuvânt, în fiecare joi, pe pagina de Facebook a muzeului. Nu va fi un dicționar ca în cărți, ci unul cu multe cuvinte folosite și folositoare la țară, pe care le-au aflat de la bunici, mătuși, vecini, dar și din publicații, din munca de la muzeu, ori din cercetările de teren.

Pe cei mici, îi așteptăm în fiecare luni, miercuri și vineri, la „Povești de seară… mețeriste”. Copiii au nevoie, în această perioadă, de personaje de poveste ca să învețe diferența dintre bine și rău, să înțeleagă lumea în care trăiesc, să se adapteze schimbărilor acesteia și, nu în ultimul rând, să se exprime în relația cu ceilalți. Dragostea pentru cărți se transmite prin lectură. Iar actul lecturii trebuie încurajat din primii ani ai vieții. Unii părinți marchează momentele dinaintea somnului de seara a copilului prin ceea ce numim „povestea de seară”, care ajunge, cu timpul, să joace un rol esențial în ritualul cotidian al celui mic.

Și nu în ultimul rând, prin proiectul #MȚR mă inspiră, propunem familiilor cu copii să valorifice acest timp petrecut alături de cei mici și să diversifice activitățile creative, arta fiind atât un mijloc de exprimare a unui talent și de a relaționare cu ceilalți, cât și o modalitate de terapie. Pornind de la activități pe care le vom înregistra foto/video și le vom transmite pe canalele de social media, îndemnăm publicul să ne trimită propriile variante creative despre: #TEATRU ACASĂ, #JURNAL DE PANDEMIE, #MUZEUL LA CUTIE, #CE VEZI DE LA FEREASTRĂ, #GRĂDINĂRIM ACASĂ, #ADUSE CU POȘTA.

Mai multe detalii despre fiecare acțiune în parte, găsiți pe:

www.muzeultaranuluiroman.ro

Facebook.com/MuzeulTaranului

Facebook.com/Educație-Muzeală-MȚR

Facebook.com/ArhivaDeImagine

Instagram @peasantmuseum

Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator cultural, Infinitezimal, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.getlokal.ro, www.semnebune.ro, www.onlinegallery.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.