Muzeul Ludwig, Budapesta: The Dead Web – The End

expoziție online

MuzeulLudwig se află în clădirea Palatul Artelor (MÜPA) deschis pentru public în 2005. Clădirea servește mai multor ramuri de arte (teatru, muzeu, sală de concert) cu cele mai noi tehnologii acustice și de specialitate. Clădirea spectaculoasă a Palatului Artelor din Budapesta se află în vecinătatea Teatrului Național Maghiar pe o suprafață de peste 10 mii de metri pătrați. Muzeul Ludwig din Budapesta are o colecție de peste 700 de obiecte de artă contemporană.
Arhitecții complexului arhitectural (Firma de arhitectură Zoboki, Demeter & Co.) și-au propus ca prin această clădire multifuncțională vizitatorul să vadă un întreg unitar. Clădirea din afară este caracterizată prin linii simple, aproape nu are deloc elemente decorative și totul este dominat de suprafețe immense de sticlă. Spațiile interioare sunt largi și ușor de parcurs. Filozofia clădirii urmărește două mari direcții: pe dinafară sunt elementele „moarte”, precum betonul, sticla sau piatra calcaroasă, iar în interiorul uriaș un perete plăcut, călduros, prietenos din lemn de nuc îi așteaptă pe vizitatori.
Primul spațiu spectaculos cu care se întâlnește vizitatorul este holul imens, care este punctul de intare în cele trei spații mari, reprezentative ale complexului: Sala de concerte Bartók Béla, Sala de Teatru de Festival și muzeul de artă contemporană, Muzeul Ludwig. Muzeul Ludwig ocupă în totalitate partea care dă spre Dunăre a complexului. Suprafața muzeului însumează 12 000 metri pătrați, pardoseala spațiilor de expunere este din bambus și pe lângă sursele de iluminare naturală spațiile de expunere sunt dotate cu surse de iluminare moderne, conform standardelor muzeale din secolul XXI. Tot în conformitate cu aceste standarde, spațiile sunt dotate cu sisteme de reglare a umidității, care poate fi schimbată de la expoziție la expoziție, după cerințele curatorilor și a specialiștilor.
The Dead Web – The End
Expoziția vernisată pe 24 ianuarie 2020 în Muzeul Ludwig ar fi putut fi vizatată până pe 26 aprilie, dacă nu ar fi căzut pradă pandemiei, care a închis în toată lumea astfel de instituții, care aveau menirea să primească vizitatori. Așadar colegii de la muzeu au făcut ca această expoziție să fie accesibilă online.
Expoziția The Dead Web ne arată ipotetic un sfârșit al internetului, făcând un experiment în a prezenta această perioadă utopistică, cu posibilele urmări economice și sociale. Pune întrebări despre relația noastră cu internetul, despre relația intersocială a oamenilor, și despre cum interacționează oamenii cu lumea. Curentele legate de noile tehnologii sunt parte din discursul artei contemporane, pe care azi le numim „arta media”, „noua artă media” sau „arta digitală”. Aceste tehnologii sunt izvorul nesecat al reînnoirii artei contemporane.
Curatorii expoziției sunt: Natalie BACHAND (Molior, asociație de artă digitală din Canada) și KÓNYA Béla Tamás (șeful Departmentului de Conservare și Restaurare, Muzeul Ludwig).
 
În video-ul de mai jos puteți urmări un mic material despre expoziție, despre conceptul curatorial și câțiva dintre artiști povestesc despre lucrările lor (subtitrat în limba engleză):
În expoziția de grup puteți vedea lucrările artiștilor:
Julien BOILY, BORI Bálint, BEÖTHY Balázs, CSONTÓ Lajos, Romain & Simon de DIESBACH, EIKE, FORGÁCS Péter, GERHES Gábor, KOMORÓCZKY Tamás, Frédérique LALIBERTÉ, NAGY Kriszta, NÉMETH Hajnal, PÁL Zsuzsanna Rebeka, Roman ONDAK, Projet EVA (Etienne GRENIER & Simon LAROCHE), Dominique SIROIS & Baron Lanteigne, Société Réaliste, SUGÁR János, SZARKA Péter, SZEGEDY-MASZÁK Zoltán, Julie TREMBLE, Lukas TRUNIGER & Nicola L. HEIN, VÁRNAI Gyula, VÁRNAGY Tibor, ZICS Brigitta
Specialiștii încercau să își imagineze moartea unui fenomen, care abia în 2023 ar atinge vârsta de 25 de ani. Oare cum ar fi viața noastră după ce s-ar sfârși internetul? Ce ne-ar aștepta: o mare de servere moarte și deșeuri electronice? O masă de monitoare fără conținuturi digitale? Un deșert digital? Sau mașini care imită un network cândva existent? Am fi capabili să reconstituim manual un nou internet? Sau vor râmăne doar povestiri și memorii personale despre ce era cândva internetul? Sau poate ar începe o cercetare disperată după o conexiune cândva existentă? Cum am fi capabili să locuim, sau să nu locuim într-o dimensiune, care de fapt era un spațiu și un timp împrumutat, un spațiu și timp pe care de acum încolo ar trebui să îl împărțim între o realitate digitală și fizică?
Mai jos puteți accesa expoziția online pe siteul muzeului cu imagini și explicații în limba engleză:
Expoziția The Dead Web – The End a fost expusă prima dată în 2017 la central de artă Eastern Bloc (Montreal, Québec, Canada), după care a urmat în 2019 la Mirage Festival (Lyon, Franța) și la Mapping Festival (Genf, Elveția).
Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.