“Queer’n solitude” dezvoltă un cadru pentru facilitarea de rezidențe pluridisciplinare de creație și producție culturală queer într-o casă cu facilități de atelier sau studio de dans din satul Richiș din Transilvania. 

Proiectul susține producția locală de cultură queer și oferă artiștilor posibilitatea retragerii din cotidian pentru trei săptămâni, într-un spațiu din satul Richiș din Transilvania, jud. Sibiu, în perioada 1 iulie – 1 octombrie 2020. 

Povestea Casei de la Richiș a început în 2008, când artista queer Katja Lee Eliad a renovat și extins o casă săsească, veche din 1822, transformând-o în atelier și spațiu de lucru. Artista a lucrat aici până în anul 2016, casa fiind transformată într-un spațiu comun, deschis proiectelor artistice și întâlnirilor activiste. Casa din Richis este un spațiu gazdă unde cateva asociații culturale coabitează organizând rezidențe de creație sau proiecte educaționale pentru sat. “Queer‘n solitude” este prima rezidență dedicată producției culturale queer în România, fiind totodată o oportunitate de profesionalizare a scenei queer independente (locală sau regională).  

Artiștii interesați pot participa prin trimiterea unei aplicații care să conțină: o scrisoare de motivație, însoțită de un CV și un portofoliu cu minimum 3 lucrări produse în ultimii 5 ani, nu mai târziu de 22 mai 2020, ora 22:00. Scrisoarea de motivație va cuprinde o scurtă descriere a ideii propuse spre realizare în perioada rezidenței, a impactului pentru comunitate, precum și a rezultatelor. 

Aplicațiile vor fi evaluate de un juriu este format din Valentina Iancu – istoric de artă, cercetătoare independentă și activistă, Veda Popovici – artistă, teoreticiană și activistă locală și Carmen Gheorghe – președintă a organizației E-Romnja. 

Calendarul apelului: 

28 aprilie – 22 mai – perioadă înscriere

23 mai – 10 iunie –  selectarea participanților 

11 – 14 iunie – stabilire clasament

15 iunie – afișare rezultate     

Proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.