Muzeul Național de Istorie a României prezintă publicului, în cadrul seriei de evenimente „Exponatul lunii”, micro-expoziția „Omnia Amor Vincit! Avatarii iubirilor de odinioară”.

Vernisajul va avea loc vineri, 21 februarie 2020, începând cu ora 1300, la sediul  Muzeului Național de Istorie a României din Calea Victoriei nr. 12, în Sala Lapidarium. Accesul la eveniment este gratuit.

 

„Omnia Amor Vincit et nos cedamus amori! Dragostea învinge totul, iar noi ne lăsăm învinși de ea!” Astfel scria și gândea, în secolul I î.Hr., poetul roman Virgilius.

Iubirea este sentimentul care definește cel mai complex umanitatea. Într-un subtil echilibru între mit și simbol și între semantică și semiotică, mitologia, literatura și iconografia antichității greco-romane acordă acestui sentiment un rol central. Muzeul Național de Istorie a României vă propune o micro-expoziție sensibilă și emoționantă, despre actualitatea iubirii și despre universalitatea ei peste timp. Echipa curatorială are privilegiul de a prezenta zece ipostaze iconografice excepționale, dintre care câteva unice, legate de mitologia greco-romană a iubirii.

Eros – iubirea pasiune, Eros- iubirea nostalgie, Eros – iubirea înțeleaptă dar și Eros – iubirea năvalnică, toate patronate de surâsul enigmatic al zeiței Venus, sunt avatarii iubirilor de odinioară, pe care vă invităm să-i descoperiți, călăuziți de vocile și sentimentele păstrate în literatura, filosofia și poezia antichității.

„Omnia Amor Vincit! Avatarii iubirilor de odinioară” este o călătorie într-o lume cu „un cer cu alte stele, cu-alte raiuri, cu alți zei”, când abia se plămădeau Dragobetele și Zburătorii de azi din miezul poveștilor lui Eros și Psyche ori din tulburătoarea poveste a androginului, ce ne îndeamnă și astăzi să nu ne odihnim în căutarea jumătății noastre hărăzite.

Micro-expoziția, curatoriată de către dr. Mihaela Simion, va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a României în perioada 21 februarie – martie 2020 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09.00 – 17.00.