Miercuri, 19 februarie, de la 18:30 vă așteptăm la SwitchLab (Palatul Universul. Str. Ion Brezoianu nr. 23-25, corp A, etajul 5) la

Întâlniri în atelier: despre practici artistice în arta contemporană #10

Invitat Iosif Király

Gazdă Aurora Király

Creația fotografică a lui Iosif Király și activitatea sa desfășurată pe durata a patru decenii oferă un studiu de caz ideal pentru a vorbi despre practici artistice în fotografia contemporană. 

Pornind de la proiectele sale experimentale din anii ’80 și ’90 (expuse în cadrul unei ample retrospective la MNAC, în 2018), la serii precum Reconstrucții sau Sinapse – în care putem observa tranziția de la fotografia analogică la cea post-digitală (temele predilecte fiind trecerea timpului, mecanismele memoriei, transformările peisajului urban în tranziție), la interesul pentru modul cum se raportează societatea contemporană la imagine și până la probleme fierbinți cum ar fi iluzia și manipularea, vom avea o discuție cu Iosif Király pe marginea acestor subiecte și a modului în care a navigat prin diferite perioade artistice.

Iosif Király este artist şi arhitect, profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, unde predă din 1992. Este co-fondator al Departamentului de Fotografie şi Imagine Dinamică (în 1995), unde ține mai multe cursuri și în prezent. Din 2013 predă în paralel (profesor asociat) la Masterul de Studii Vizuale şi Societate al Facultaţii de Studii Politice din cadrul SNSPA.

Până în 1989 a participat la numeroase evenimente în cadrul Atelier 35 Timişoara şi Bucureşti şi a fost activ în reţeaua internaţională mail-art, o mişcare artistică alternativă, cu rădăcini în mișcarea artistică Fluxus. Ca artist, activează atât independent, cât şi în diverse alte formule colaborative, dintre care cea mai cunoscuta este grupul subREAL. După 2000 a realizat împreună cu arhitecţii Mariana Celac şi Marius Marcu-Lapadat mai multe cercetări fotografice ce investighează schimbările din peisajul urban al României post-comuniste. În 2007 a iniţiat şi de atunci coordoneaza Ro_Archive, un amplu proiect de documentare vizuală ce urmărește tranziția în România post-comunistă şi mutațiile care se petrec la nivel național în mai multe domenii (industrie, agricultură, comerț, cultură, educatie, religie, turism, etc.).

În proiectele individuale este preocupat de relaţia dintre percepţie, timp, memorie, sincronicitate.

A participat ca artist individual sau cu subREAL la numeroase expoziții organizate de instituții prestigioase precum: Bozar, Bruxelles; Musée des Beaux-Arts, Tournai; Royal Academy of Fine Arts, Antwerp; Technisches Museum Wien; Fotogalerie Wien; SALTIstanbulICO Museum Madrid – PhotoEspagna; Museum der Moderne Salzburg; MNAC, București; Camera Austria, Graz; Espace Niemeyer, Paris; Stedelijk Museum, Amsterdam; Benetton Collection, Salone degli Incanti, Trieste; Australian Center for Photography, Sydney; Museum of Photography Braunschweig; Charim Gallery Wien; Württembergische Kunstverein (WKV), Stuttgart; Reina Sofia, Madrid; Musei Civici, Modena; Centre Culturel Suisse in Paris; Fundaçăo Calouste Gulbenkian, Lisbon; The Netherlands Architectural Institute (NAi), Rotterdam; Neue Galerie Graz am Landsesmuseum Joanneum; Essl Museum Wien; Galérie Nationale du Jeu de Paume, Paris; Académie de France, Villa Medicis, Rome; Moderna Museet, Stockholm, IASPIS Galleriet, Stockholm; Vox Gallery, Montreal; Akademie Schloss Solitude, Stuttgart; Neuer Berliner Kunstverein; Center for Contemporary Art – Ujazdowski, Warsaw; Bienala de la Venezia, Bienala de la Sao Paulo, Bienala de la Berlin, Bienala de la Istanbul, Bienala de la Praga, Manifesta, Paris Photo și altele.

A susținut prelegeri sau cursuri de scurtă durată (workshops) la: Universitatea București (Facultatea de Filosofie); Centrul National al Dansului București; Festival Circulations, Paris; École Supérieure des Arts de Tournai; Regensburg University;  WASP București; CESI București; New York University (Jordan Center); MNAC București; SALT Istanbul; Castrum Peregrini, Amsterdam; University College London; Teheran University; FRISE Künstlerhaus, Hamburg; Yazd University; Technisches Museum Wien; F+F School for Art & Media Design, Zürich; Mobile Akademie, Berlin; University of Art Bergen; Art & Tech Institute, Linz; Merz Akademie, Stuttgart; Kunstakademie, Stuttgart; Göteborg University ( School of Film and Photography); The Royal University College of Fine Arts, Stockholm; Universität Gesamthochschule, Paderborn; Literaturhaus Berlin; Rietveld Academie, Amsterdam; etc.

Mai multe detalii pe: www.lensculture.com/iosif-kiraly

//

Întâlniri în atelier: despre practici artistice în arta contemporană este un proiect care pune în legătură mai multe generații de artiști și încurajează împărtășirea de cunoștințe și experiență folosind două formate:
– interviul cu artiști contemporani din zona artelor vizuale care expun internațional și care au abordări și practici artistice diferite;
– atelierele-laborator, unde artiștii invitați lucrează cu un grup de tineri, oferind consiliere, ghidare și analiză pe proiecte.

Interviurile sunt realizate sub forma unor întâlniri cu public, formatul lor fiind gândit astfel încât să permită întâlnirea cu artiști din diferite generații, pentru a afla cum s-au format aceștia, cum își dezvoltă ideile, care sunt temele care îi interesează, sursele de documentare, raportul cu instituțiile de pe scena artistica românească și internațională. Este o ocazie de a vorbi și a afla mai multe despre modul cum lucrează aceștia și procesul lor de lucru, dar și cum acestea sunt integrate în existența cotidiană.

Întâlnirile sunt gândite pentru studenți / tineri artiști, dar ele sunt interesante pentru toate categoriile de public preocupat de arta contemporană.

Vă așteptăm!  

Organizator: Switch Lab
Parteneri: Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Asociaţia pentru Artă Ilfoveanu, Asociația Galeria Nouă
Parteneri media: Radio România CulturalRFI RomaniaModernism Punct RoFEEDER.ro
Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN

//

Aurora Kiraly abordează domeniul artei contemporane din diverse perspective – ca artist, curator, manager cultural. A absolvit Universitatea Națională de Arte București și Masterul de Management Cultural EcumEst. Din 2007 predă la Departamentul Fotografie și Imagine Dinamică al Universității Naționale de Artă din București. Între 2007-2012 coordonează Mărturii XXI – Revizitând trecutul / O colecție de interviuri video realizate cu artiști, critici și istorici de artă români din diferite generații, produs de Galeria Nouă. Tot în 2007 editează cartea bilingvă (româna-engleză) Fotografia în arta contemporană. Tendințe în România după 1989, publicată de Galeria Nouă la Editura Unarte București. Din 2012 se implică și se interesează constant să dezvolte programe educaționale care să contribuie la înțelegerea artei contemporane de către copii și adulți.

SwitchLab este o platformă inițiată de Dani Ghercă și Nicu Ilfoveanu, care reunește un spațiu de artă contemporană și un studio de fotografie, asociere ce are ca scop susținerea producției de proiecte artistice care folosesc medii precum imaginea si sunetul.