Regulamentul G6 este de acum accesibil pentru artiștii profesioniști din țară și din străinătate

Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc sărbătorește în anul 2020 zece ani de la înființare. Organizatorii au prezentat în cadrul unei conferințe de presă conceptul ediției din acest an. De asemenea au vorbit și despre noutățile și structura bienalei din acest an.

Bienala care are loc a șasea oară în 2020 constituie un bun prilej și pentru organizatori pentru a rezuma experiențele deceniului trecut, folosindu-le cu succes la organizarea următorului eveniment de acest gen.

Expozițiile care au avut loc până acum în cadrul acestui concurs internațional, calitatea și cantitatea creațiilor artistice prezente în concurs ne-au dovedit, că dezvoltarea procedurilor grafice precum și dezvoltarea diferitelor reprezentări vizuale manifestându-se prin intermediul acestora, este continuă.

Zoltán Vécsi Nagy, directorul Centrului de Artă din Transilvania a urat bun venit reprezentanților presei și a declarat: „Centrul de Artă din Transilvania este unul dintre beneficiarii bienalei, căci lucrările premiate ajung în colecția de artă a insituției și asigură un cadru internațional, contribuind la creșterea nivelului expozițiilor selectate din această colecție. Astfel putem arăta nu numai deschiderea noastră către lume ci și faptul, că operele de artă regionale reprezentate de către instituția noastră sunt într-adevăr competitive și în comparație cu arta contemporană a lumii.”

Apor Ferencz S., curatorul bienalei a prezentat reprezentanților presei conceptul ediției din acest an, a vorbit despre noutățile și schimbările referitoare la acest eveniment.

G6 așteaptă răspunsuri de la artiști ai diferitelor națiuni, provenind din culturi diferite, dorind să afle cum reacționează ei la problemele mediului lor sau la problemele mondiale folosind limbajul artei contemporane. Ce fel de răspunsuri dau ei dacă este vorba de globalizare, probleme politice și economice sau alte problematici sociale? Cum se manifestă problemele mediului lor înconjurător sau problemele vieții lor personale în arta lor, cum este posibilă reprezentarea tradiției sau a reînnoirii absolute cu ajutorul limbajului graficii contemporane.

„Aș dori să subliniez, că este un adevărat progres profesional încheierea acordului trilateral de cooperare cu renumitul birou de organizare a Trienalei Internaționale de Grafică din Cracovia, și cu conducătorii galeriei de artă din Miskolc, organizatorii Trienalei de Grafică din Miskolc. Prin acest acord avem posibilitatea să promovăm evenimentele noastre în mod reciproc, să ne împărtășim experiențele, să organizăm programe de schimb între artiști și expoziții, să decernăm premii la evenimentele organizate de partenerii noștri de cooperare. Câștigătorul premiului Cracoviei, care se acordă la Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc va avea posibilitatea să se prezinte cu o expoziție inidviduală la Cracovia..” – a declarat Apor Ferencz S..

Cei interesați se pot înregistra până în data de 20 martie 2020, exclusiv pe interfață web, înscriindu-se în concurs pe pagina de internet a bienalei prin intermediul unui formular online. Lucrările selectate vor constitui materialul catalogului și al expoziției bienalei. Despre anunțul de participare și regulament se pot găsi informații suplimentare pe pagina de internet www.grafikaiszemle.ro.

Vernisajul bienalei din acest an respectiv festivitatea de premiere vor avea loc în data de 9 octombrie 2020 în Centrul de Artă Transilvania din Sfântu Gheorghe. În prealabil se va deschide expoziția artistului plastic chinez Jing Liu. De asemenea programele bienalei vor fi însoțite de alte evenimente conexe în mai multe localități din Ținutul Secuiesc.

István Imreh, directorul Centrului de Cultură al județului Covasna a prezentat organizatorii și sponsorii și a adăugat:  „Acest eveniment se realizează prin munca organizatoare comună a trei județe, iar după mai mulți ani de absență și județul Mureș este mai activ în rândul organizatorilor, fiind reprezentat de Muzeul de Artă a județului Mureș, care va găzdui expoziția realizată din materialul selectat al bienalei din anul 2020.” De asemenea a mai subliniat, că G6 își propune să faciliteze ca operele de artă să fie mai ușor interpretabile și accesibile pentru publicul larg. 

Organizarea evenimentului se realizează prin participarea comună a Centrului de Cultură al Județului Covasna, a Consiliilor județelor Covasna, Harghita și Mureș, a Centrului Cultural și de Arte Lăzarea respectiv a Muzeului Județului Mureș.