Muzeul Național de Artă al României anunță intrarea gratuită cu ocazia Zilei Culturii Naționale, sărbătorită anual în data de 15 ianuarie. Gratuitatea este valabilă la sediul central și la muzeele satelit (Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady) și include atât galeriile permanente, cât și expozițiile temporare.

Prin urmare, cei care vor alege să facă o vizită la MNAR de Ziua Culturii Naționale vor putea admira gratuit Galeria de Artă Europeană și Galeria Națională, precum și expozițiile temporare „Corneliu Baba. Confesiuni si Jurnale (1965 – 1977)”, „Maitec. Lemn Aur Lumină”, „În jurul şi împrejurul suprarealismului”, „Sabin Popp și Theodora Cernat Popp” și „IP – 24 de argumente”. La Muzeul Colecțiilor de Artă, pe lângă colecțiile din expunerea permanentă, vizitatorii vor putea vedea și expoziția temporară „Partea nevăzută a colecţiei de artă Alexandru Phoebus”, dar și donația Dan Nasta, ce a fost inaugurată la finalul lunii noiembrie 2019.

De la ora 18:00, la Sala Auditorium de la MNAR (Str. Stirbei Vodă nr. 1-3), vor avea loc trei proiecții de film, în cadrul proiectului „RE:vederea Revoluției”, desfășurat în parteneriat cu Igloo Media.

Toate cele trei ecranizări propun o „revedere” a Revoluției din decembrie 1989, în special a ceea ce s-a întâmplat în Capitală în săptămâna 21-28 decembrie, iar în sală vor fi prezenți realizatorii fiecărui proiect.

Seara va fi deschisă cu proiecția unui montaj video de 15 minute, ce prezintă o selecție de peste 140 de fotografii realizate în București în perioada 21-28 decembrie 1989 de arhitectul și fotograful Andrei Pandele. O parte dintre aceste imagini au fost expuse în premieră pe gardul Curții de Onoare al MNAR, într-o expoziție organizată de Primăria Sectorului 1, prin Centrul Cultural Sector 1 (curator: Cornel Brad, coordinator proiect: Arh. Adrian Ciocăzanu), și pot fi văzute de către trecători până în data de 19 ianuarie 2020.

Va urma apoi proiecția filmului remasterizat „Hîrtia va fi albastră”, ce anunță și lansarea acestuia pe Blue Ray. Lungmetrajul de 95  de minute a fost regizat de Radu Muntean și spune povestea evenimentelor din noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, una dintre cele mai sângeroase nopți ale Revoluției române în capitală. Lansat inițial în anul 2006, filmul a câștigat numeroase premii la festivaluri importante de film. 

În încheiere, va avea loc un scurt documentar-comentariu al autorilor (regizor, scenariști, actori, echipă), inclus și pe varianta Blue Ray a filmului. Vor fi prezenți în sală Radu Muntean, Dragoș Vîlcu, Tudor Lucaciu, Alex Baciu, Andu Radu și Paul Ipate, actorul din rolul principal. 

Intrarea la toate cele trei proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.