Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea expoziției „1989 – 30 de ani după…”.
Evenimentul va avea loc joi, 19 decembrie 2019, începând cu ora 17ꓽ00, la sediul MNIR din Calea Victoriei nr. 12.

Prin intermediul acestei expoziții MNIR își propune să rememoreze cele trei decenii trecute de la Revoluție, punând fragmente ale cultului personalității și ale propagandei, duse până la absurd, față în față cu fragmente ale vieții cotidiene a românilor în anul 1989. O viață săracă și tristă, ce pare astăzi o ficțiune.

1989 a fost anul disperării, anul în care cultul personalității „tovarășului și tovarășei” a ajuns la paroxism, în care lipsa apei, curentului, gazului, căldurii, alimentelor, bunurilor de larg consum era parte a unei vieți de zi cu zi umilitoare.

1989 a fost anul omagiilor fastuoase și al sloganului obsesiv Ceaușescu reales la al XIV-lea Congres!, slogan care în 22 decembrie s-a transformat în Ole! Ole! Ceaușescu nu mai e!.
Revoluția Română a izbucnit în acea Românie ternă, flămândă de hrană și de speranță, în care românii ascultau Europa Liberă și Vocea Americii și sperau că valul schimbărilor central și est europene va ajunge și la ei.

1990 a fost anul în care România a devenit un stat liber de dictatură, în care libertățile fundamentale au fost recâștigate, în care viața românilor s-a schimbat radical, în care se putea vorbi despre drepturile omului. A fost anul în care au apărut opoziția și fenomenul „Piața Universității”, în care mii de mineri au venit la București, au devastat piețe, sedii de partide și instituții, au bătut și umilit cetățenii Capitalei, în care sute de persoane s-au confruntat la Târgu Mureș, în care simpatia internațională câștigată s-a transformat în neîncredere. Prin intermediul textelor și imaginilor am prezentat cele mai importante evenimente ale acestui an al marilor speranțe dar și al marilor încercări pentru tânăra noastră democrație, precum și cele mai importante (în viziunea noastră) repere politice, economice și sociale din România ultimilor 30 de ani.

În Expoziția „1989 – 30 de ani după …”, publicul va putea vedea dispozitivul de tipărit și împrăștiat manifeste realizat de Valentin Hurduc, matrițele ziarului „Luneta”, o parte a cadourilor primite de către Nicolae și Elena Ceaușescu în anul 1989, dar și cărucioare artizanale, reșouri improvizate și alte mici obiecte, parte a vieții în comunism. De asemenea, pe baza unui parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, vor fi expuse copii ale unor dosare de urmărire ale unora din tinerii care au protestat împotriva dictaturii lui Nicolae Ceaușescu în anul 1989, într-o vreme când supravegherea și turnătoria erau tare ale vieții cotidiene, iar curajul de a-ți exprima opoziția era pedepsit.

Expoziția noastră va include și lista eroilor de la 1989, cele peste 1100 de persoane care au pierit între 16 și 27 decembrie 1989 și de la care ne-au rămas tot atâtea istorii, dintre care unele sunt ilustrate prin obiecte personale ce au aparținut unora dintre victimele revoluției. Nu în ultimul rând, va fi expus, în premieră, costumul de magistrat al colonelului Gică (Gheorghe) Popa, președintele completului care i-a judecat și condamnat la moarte pe Nicolae și Elena Ceaușescu.

După 30 de ani de la revoluție, în care nu toate întrebările și-au găsit răspunsul, prezentăm evenimentele, comemorăm eroii dispăruți și păstrăm memoria faptelor care au legat două epoci – regimul comunist și tranziția democratică.

Expoziția „1989 – 30 de ani după …” va fi deschisă publicului în perioada decembrie 2019 – mai 2020.