Agenţia Naţională de Presă prezintă, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluţie, o expoziţie foto-documentară ce cuprinde 40 de panouri cu imagini din Arhiva Fotografică AGERPRES de la evenimentele din Decembrie ’89.

Fotografiile sunt expuse în Piaţa Revoluţiei, pe gardul care împrejmuieşte Muzeul Naţional de Artă al României, fostul Palat Regal.

Realitatea acelor momente a fost surprinsă de fotoreporterii agenţiei, care şi-au făcut datoria fără ezitare, astfel încât, acum, AGERPRES poate prezenta filmul evenimentelor de la Revoluţie.

“AGERPRES contribuie la menţinerea vie a memoriei naţionale prin expoziţiile de fotografii pe care le realizăm pentru a marca acest mare eveniment. Imaginile sunt adevărate mărturii, iar noi conştientizăm că ne bucurăm acum de libertate datorită sacrificiului românilor de la Revoluţia din 1989. Este felul nostru de a ne pleca fruntea cu respect si preţuire în faţa lor şi a măreţiei acelui moment istoric”, a declarat Claudia Victoria Nicolae, director general al AGERPRES.

Printre momentele surprinse sunt scene cu evenimentele din Timişoara, preluarea puterii de către mulţimea aflată în locul care ulterior avea să se numească Piaţa Revoluţiei şi fuga familiei Ceauşescu cu elicopterul.

Expoziţia AGERPRES vine în completarea celei realizate de Muzeul de Artă ce constă într-o serie de panouri care arată pierderile uriaşe pe care le-au suferit atât clădirea fostului Palat Regal, cât şi o parte dintre lucrările aflate în patrimoniul MNAR, ca urmare a evenimentelor de la sfârșitul acelui an.

 Pe atunci, Muzeul Naţional de Artă al României era situat în aripa Ştirbei Vodă a fostului Palat Regal. În ianuarie 1990, muzeul a primit în administrare întreaga clădire, avariată în proporţie de 90% în timpul Revoluţiei. Incendiul declanșat atunci s-a propagat și în laboratorul de pictură, ceea ce a dus la distrugerea operelor de artă care se aflau în încăpere, în timp ce alte zeci de lucrări au fost grav afectate şi au necesitat ample restaurări, desfăşurate atât în laboratoarele de specialitate ale muzeului, cât şi cu ajutorul unor specialişti din ţară şi din Olanda, SUA, Franţa, Italia.

Vreme de un deceniu, muzeul a rămas închis pentru ample lucrări de renovare şi reamenajare, interval în care, pentru a-şi valorifica patrimoniul, a organizat numai expoziţii temporare, atât la sediul său cât şi în străinătate. Începând cu luna mai 2000, se deschid succesiv Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Românească Modernă (martie 2001) şi Galeria de Artă Veche Românească (aprilie 2002).

În cadrul expoziţiei MNAR, imagini impresionante, o parte dintre acestea făcute publice în premieră, ne arată clădirea în flăcări, cu pereţii exteriori distruşi şi lucrări împuşcate, sfâşiate sau crăpate. În paralel cu imaginile lucrărilor grav afectate, sunt expuse fotografii cu aceleaşi opere de artă după restaurare, mărturie a profesionalismului restauratorilor care au muncit pentru a reda publicului aceste exponate de valoare inestimabilă.

“Prin această expoziţie, ne-am dorit să facem cunoscut efortul depus pentru a salva, păstra şi reface atât clădirea fostului Palat Regal, cât şi patrimoniul MNAR. A fost o muncă uriaşă, desfăşurată atât pe perioada evenimentelor din timpul Revoluţiei, când angajaţii au reacţionat prompt pentru salvarea lucrărilor, pe care le-au dus în depozite, cât şi în perioada de după, când s-a lucrat intens pentru a putea redeschide muzeul. Ne bucurăm că acum, la 30 de ani de la evenimentele din decembrie ’89,  Palatul este integral restaurat şi redat circuitului public, iar multe dintre <<suferințele>> operelor de artă sunt vizibile doar pentru ochiul antrenat al restauratorului de profesie.” a declarat Dl. Arh. Liviu Constantinescu, manager interimar al muzeului.

Despre AGERPRES

Istoria Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES începe la 27 martie 1889, când P. P. Carp, ministru de Externe la acea dată, semnează actul de naştere a Agenţiei Telegrafice a României, care difuza în ţară un „serviciu exact şi rapid al tuturor ştirilor de interes general sau special”. La mai puţin de o lună, Agenţia Telegrafică a României şi-a început efectiv activitatea, odată cu expedierea primei „telegrame”, pe 11 aprilie. Din 1921, Agenţia Naţională de Presă a avut o transmisie neîntreruptă de ştiri şi informaţii. În cei 130 de ani de activitate, AGERPRES şi-a menţinut rolul de a fi principala sursă de informare pentru cetăţenii şi instituţiile din ţară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre România, în exterior. AGERPRES își indeplinește misiunea de a informa prompt, corect și obiectiv și, totodată, din 1889, Agenția Națională de Presă scrie istorie în fiecare zi.

AGERPRES a primit în luna iunie 2019, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta, statutul de Furnizor al Casei Regale a României.

AGERPRES mulțumește cititorilor și partenerilor pentru încredere și vă invită să urmăriți o parte din istoria AGERPRES, accesând clipul video de la linkul: https://youtu.be/OidvfQyvZmQ.

 

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.