Cultura fragmentului sau dizlocarea privirii – Juventus 2019
Duminică, 24 noiembrie 2019, 18:00, la Bastion Maria Theresia, str.Hector 4, Timișoara

Fundația Triade, alături de Clubul Economic German Timișoara / Deutschsprachiger Wirtschaftsclub DWC, vă invită la vernisajul expoziției “Cultura Fragmentului – Juventus 2019” și decernarea Premiilor Naţionale JUVENTUS 2019.

Vor expune 24 de tineri artiști, studenți la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca / UAD, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti și Facultatea de Arte si Design – Timisoara.

Cultura fragmentului sau dizlocarea privirii” este tema generală a concursului din acest an.
Imaginea s-a născut (și) din dorința de a livra privitorului o iluzie pe care acesta să o perceapă ca pe o lume plauzibilă și coerentă. Obținerea acestei iluzii a fost mii de ani țelul celor mai mulți artiști. Descoperirea perspectivei, apoi inventarea fotografiei și dezvoltarea tehnologiilor digitale recente au contribuit, fiecare în felul său, la perpetuarea și perfecționarea ideii de imagine ca un tot unitar și credibil ce poate rivaliza cu realitatea însăși.
Avangarda secolui XX a subminat profund ideea de imagine ca reprezentare omogenă și suprafață unitară, atunci când a introdus utilizarea colajului. Acesta a rupt cu tradiția mimesisului pictural, propunând în schimb pe de o parte hibridizarea picturii și, pe de alta, o relație concretă cu realitatea. Neoavangarda și mișcările artistice ce i-au urmat au valorificat din plin cultura fragmentului, în forma instalației și a performance-ului. În primul caz prin cultivarea metonimică a fragmentului – a obiectului ce conține și determină întregul, iar în cazul actului performativ, prin decorporealizare și prin alocarea unei autonomii funcționale fragmentului anatomic prin delegarea funcțiilor și simțurilor.‘
” (Horea Avram)

Ediția curentă a implicat un juriu independent, format din actori importanţi ai scenei de artă naţionale şi internaţionale – curatori, galerişti, artişti: Horea Avram (curator, profesor la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj), Cristina Bută (curator independent Amsterdam), Iosif Kiraly (artist vizual, profesor la UNARTE București), Adriana Lucaciu (artist , profesor UV Timișoara), Andrei Jecza (galerist, Fundatia Triade Timișoara), Peter Hochmuth (președinte Clubul Economic German Timisoara), Anouk Lederle&Daniel Malbert ( Paris / Franța).

Premiile Juventus se decernează de către Fundatia Triade din Timişoara începând cu anul 2003, în cadrul unui concurs tematic destinat artiştilor cuprinşi în ciclul universitar, de la toate universitățile de artă din țară. Concursul se înscrie în Programul Juventus al Fundaţiei Triade de valorizare şi susţinere a practicilor artistice tinere, urmărind tendinţele artei emergente într-un context mai larg şi mai divers.

Din anul 2004, partenerul principal al fundaţiei în organizarea acestui eveniment este Clubul Economic German / Deutschsprachiger Wirtschaftsclub Temeswar DWC .