Artiști: Ada Muntean, Mathias Bar, Nicoleta Tarcea
14 Noiembrie 2019, ora 19:00
Open Studio
Str. Amos Frâncu nr.3, Cluj-Napoca
Eveniment parte din Worldwide Apartment Studio Biennale 2019
Private Fears
Private Fears este un proiect de grup tip artist open studio, ce face parte dintr-un context mai amplu – 2nd Worldwide Apartment and Studio Biennale organizată de Anna Buyvid și Anna Khodorkovskaya. Ediția 2019 a bienalei propune un concept general – We respect your privacy? – ce vizează situația problematică a confidențialității datelor personale din online și supravegherea digitală care se insinuează în cotidianul utilizatorilor internetului, adică în viața noastră, a tuturor.
Private Fears pornește de la tema generală și se concentrează pe dinamica platformelor de socializare, Facebook și Instagram, care generează cel mai mult conținut despre personalitatea și acțiunile utilizatorilor, informațiile stocate generând profilele noastre psihologice și prezicând pattern-ul nostru comportamental. Aceste consecințe ale folosirii platformelor de socializare au fost dezvăluite în ancheta asupra companiei Cambridge Analytica, angajată în campania prezidențială a lui Donald Trump și în campania Brexit Leave.EU. Cambridge Analytica s-a folosit de pattern-ul comportamental al utilizatorilor Facebook pentru a insera reclame și visuals targetate special și individual pe utilizatori pentru a le influența acțiunile și opțiunile de vot.
“Injectarea” informațiilor personalizate pentru realitatea digitală a fiecărui individ generează o serie de întrebări extrem de serioase legate de societatea prezentului și inevitabil cea a viitorului. În ce măsură vom mai fi liberi în a face alegeri în cunoștință de cauză? Adevărul va mai putea fi accesibil? Ne vom putea elibera de coconul digital care se creează în jurul nostru, generat tot de noi cu fiecare informație pe care o oferim despre viața și preferințele noastre? Democrația se va dizolva în fața unei noi ere autoritariene, în care anonimitatea individuală va deveni imposibilă?
Private Fears se concentrează asupra conținutului pe care îl generăm pe Facebook și Instagram, relaționat cu plăcerile și fricile noastre intime pe care le oferim atât pe wall-ul public, cât și în mesajele private. Astfel, prin fragmente de text, conversații, gif-uri, imagini, video-uri, emoticon-uri, configurăm personalitatea noastră digitală, în strânsă relație cu pattern-ul nostru comportamental din viața reală. Privitorul în această expoziție devine un hacker în contextul intim creat în show, în care descoperă conversații private, fotografii personale ș.a, însă devine la rândul lui parte din expoziție, putând să își facă selfie-uri și să interacționeze cu device-urile din expoziție. Privitorul care urmărește devine la rândul lui urmărit, realizându-se un cerc vicios ce contribuie la acest sistem invizibil de supraveghere digitală.
Private Fears devine astfel o intervenție artistică de conștientizare și explorare a iluziei intimității și confidențialității în online, atelierul devenind un loc de întâlnire și problematizare a relației ciclice: spectator-subiect-spectator, pe masa de disecție aflându-se viața noastră privată.

Recent Comments