Continuăm periplu abia început în lumea art terapiei cu o întrebare: ”Cum se desfăşoară o şedinţă de art terapie?”.

Ca şi cadru general, cele individuale durează circa 50 de minute, au loc o dată pe săptămână, în aceasi zi şi la aceasi oră, pentru a oferi un cadru stabil şi regulat. Desigur, confidenţialitatea a ceea ce se spune în cabinet este fundamentală şi trebuie respectată cu stricteţe.

Modul standard de lucru, pe care îl putem ajusta creativ în funcţie de necesităţile şi circumstanţele concrete, este următorul: la început, clientul, cu ajutorul art terapeutului, stabileşte o temă pe care va lucra în acea sesiune.

Apoi, își alege materialele şi trece la masa de lucru. Art terapeutul asistă, în tăcere şi în starea de communio active (pe care o putem descrie cel mai bine ca şi „prezență non-evaluativă şi non-manipulatoare”), procesul creativ realizat de client. Rareori, în momente cheie, intervine, fără a manipula procesul terapeutic. Atunci când clientul consideră că a terminat, începe din nou partea de lucru verbal, discutând despre produsul obţinut.

Unul din rolurile acestei discuţii este de a oferi posibilitatea integrării emoţiilor şi raţionalului. Şi în acestă fază, art terapeutul este atent să însoţească, să susţină şi să încurajeze clientul în a-şi descoperi propriile semnificaţii, în a-şi accesa propriile resurse. Sunt şi sesiuni în care clientul trece direct la masa de lucru sau nu doreşte să vorbească după realizarea produsului. Orice cale alege, este calea sa, modul său de a fi şi de a se mişca în lume şi este acceptat aşa cum este.

*scris de Mihai Albu, psiholog, art terapeut Phronetik® în formare, Safe-Place.ro